0 dBu is -18dBFS

Ik schreef er al een klein stukje over op Facebook: 0 dBu staat gelijk aan -18dBFS bij een 1 kHz sinus.

Stel je voor, je neemt een vocaliste op, dus je gaat van je microfoon naar je preamp en dan je interface in om in Protools (of wat voor DAW dan ook) op te kunnen nemen. Als je een serieuze preamp hebt met een VU meter, dan zou die preamp 775 millivolt moeten uitsturen wanneer de naald van die VU-meter tegen de “0” aan zit. Stuur je die 775 millivolt je interface in, dan meet je in je DAW een waarde van -18 dBFS op je meter, dus je hebt nu dus best een serieuze headroom. (aantekening: bij sommige interfaces ligt die waarde anders, maar -18dBFS is het meest voorkomend). An sich is er niets aan de hand, ware het niet dat je preamp boven de “0” al gaat kleuren of in het slechtste geval gaat oversturen. Dat hangt af van hoe snel je level over de “0” heengaat en hoe de slewrate van je preamp omgaat met de inkomende signalen. En om het leuk te maken: Dat is per frequentie verschillend.

Veel preamps hebben ook nog een “outputlevel” knop oid. Veel mensen verwarren die volgens mij met de inputknop, want ik krijg te vaak tracks binnen die overstuurd zijn. Niet veel, maar bij elkaar opgeteld gaat dat behoorlijk tegen je werken. Stel je voor dat je te hard je preamp ingaat, je ziet het te hard binnenkomen in Protools en je draait vervolgens je outputlevel knop terug om niet te hard in Protools binnen te komen….dan stuur je nog steeds overstuurt signaal naar binnen, maar dan iets zachter. Het signaal gaat in je preamp namelijk al over z’n nek en dat vervormde signaal stuur je Protools in.

Elke bit staat voor 6dB aan dynamiek. Neem je op 16 bit op, dan kun je dus een dynamiek bereiken van 16 x 6 = 96dB. Neem je op 24 bit op is het 24 x 6 = 144.  En als je in je opname piekt op -18dBFS (dus “0” op je analoge preamp) heb je nog steeds 21 bit resolutie.

Veel goedkopere preamps hebben een lage slewrate, vervormen snel boven hun “0” en vragen dus extra aandacht bij opnemen. Check wat je uitleest op je DAW-meters als je bij jouw preamp een 0 dBu sinus uitstuurt van 1kHz. En bovenal: LUISTER. Ik baal enorm van overstuurde opnames. Het is écht niet nodig en het klinkt slecht. Kijk eerst naar de meter van je analoge apparatuur en dan pas in Protools. Heb je geen meter op je preamp zitten: Luister en beter iets te zacht opgenomen dan iets te hard. Je kunt schoon signaal altijd schoon harder maken. Vervormd signaal is voor altijd vervormd.

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden een Focusrite Red 8 preamp had. Niets mis mee en het was destijds toch de toplijn/vlaggeschip serie van Focusrite. Gek genoeg klonk het signaal uit die unit boven z’n “0” op zn meter altijd overstuurt als het om vocals ging. In Protools zat ik dus te pieken rond de -18 en toch klonk het niet goed. Zolang ik die naald van de VU-meter niet over de “0” heen liet gaan was het prima en klonk het goed.

5 Comments

  1. Goed om te weten! Ik heb zondag toevallig een Red 7 mee.

  2. Hou die meter in de gaten dan, bij zang. Bij slagwerk niet echt veel last mee. Vocals was te heftig, in mijn oren.

  3. @koen een Red 7 voor Sieneke ?

  4. Haha nee, een Red7 voor Nienke Deiters van Autumn. Show op Sonsbeek Avenue.
    Was erg mooi. Ik gebruikte de Red7 op haar voc, daarnaast een m5000! 414’s op drums en spelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *