10 liedjes in één dag mixen

 

 

 

 

 

Ik word regelmatig gevraagd om een album (of meer) aan liedjes te mixen in één dag, of dat mogelijk is. Uiteraard begin ik dan gelijk te vragen over wat voor muziek we praten, hoe lang de liedjes zijn, of het een “echte” band is die speelt incl overdubs of is alles electronisch/midi, hoeveel sporen er per song zijn en het belangrijkst: Wat het verwachtingspatroon is.

10 liedjes op een dag mixen is lastig, tenzij het om singer/songwriter liedjes gaat met bijvoorbeeld alleen gitaar en zang, of een klein combo wat lekker speelt en je zelf hebt opgenomen. Want dan had je tijdens de opnames al een behoorlijke sound kunnen neerzetten. Maar laat me proberen uit te leggen waarom een liedje mixen best wat voeten in aarde heeft en je het niet zomaar in één uurtje kunt doen.

– Voorbereiding:

De meeste liedjes die ik mix hebben gemiddeld tussen de 40 en 70 tracks. Dat klinkt als veel, maar met electronica en na overdubs haal je dat lachend. Die tracks krijg ik los aangeleverd of (ideaal) in een Protools sessie. Ik wil mijn tracks het liefst in een voor mij logische volgorde plaatsen, dus bijvoorbeeld eerst slagwerk & percussie, dan bassen, dan gitaren, dan toetsen etc etc.

Dan wil ik graag de volgorde van het liedje weten in de sessie om vervolgens markers te plaatsen bij Intro, Couplet 1, Prechorus 1, Chorus 1, Couplet 2, etc etc om snel te kunnen springen naar een bepaalde sectie in de sessie om welke reden dan ook. Ook wil ik alle tracks duidelijk benoemen naar iets wat ik duidelijk vind. Soms heet een track “flashy” of domweg “audio 1” en dat is prima, maar het zegt me niets, tenzij “flashy” ook echt flashy klinkt.

Groepen maken is ook belangrijk: zo kun je binnen een groep meerdere faders, mutes, solos, automatisering etc hetzelfde laten doen en snel overzicht krijgen.

Dan geef ik graag mijn tracks nog een eigen kleur. Drums maak i kmeestal blauw, vocals roze behalve de leadvocal, die is vuurrood etc.

Ik maak altijd een masterfader en meestal 8 auxen met effecten aan; korte galm, lange galm, korte delay, lange delay, doubler, flanger, iets wat ik “fundelay” noem (meetal een 8ste die in triplets herhaalt) en een hele korte slap delay. Om te beginnen kom ik daar meestal mee weg, maar meestal eindig ik op 16 auxen. Ik probeer altijd effe te cheken welke sounds ik misschien op een effect wil hebben, daar maak ik dan sends voor aan, en ik benoem de sends, je kan een send bijv. “slapdelay” noemen, best handig. Ik heb hier presets voor, dus ik kan ze snel importeren in een track. Ik zorg dat alle delays “in tijd’ staan, zodat je als je snel een 8ste, 4e oid wilt je die ook echt hebt, mits de song in grid/click is gemaakt/opgenomen.

Zo ben ik met voorbereiden meestal al wel een poosje bezig om bovenstaande dingen te doen en een paar keer te luisteren naar het liedje.

Als je een plaat gaat mixen die overall dezelfde sound mag hebben kun je deze settings (groepen, inserts per tracks, benoeming van je sporen etc) doorsaven naar elke opeenvolgend liedje, superfeature in Protools is dat (“import session data”). Als je elke keer een totaal andere track voor je kiezen krijgt schiet het niet op, dan moet je iedere keer opnieuw benoemen, opnieuw groepen maken etc: dat kost best wat tijd. Vandaar dat ik altijd vraag om demo’s van de te mixen liedjes of beter nog: Stuur me van te voren de hele sessie op, of de tracks, zodat ik van te voren deze dingen kan doen. Daar maak ik altijd tijd voor, want het kost je een uur op de dag zelf en die tijd spendeer ik op een drukke dag liever puur aan het mixen.

-Mixen

Ik mix het liefst met de mensen die het liedje gemaakt/geschreven/opgenomen hebben bij me. Mijn smaak is anders dan die van jou of wie dan ook en ook al kun je het voor een heel groot deel met elkaar eens zijn, er zal altijd iets afwijken wat anders had gemoeten of gekund. Als ik een hele dag in mn eentje gemixed heb, zonder mensen erbij, weet ik bijna zeker dat ik een hoop op- en aanmerkingen ga krijgen wat ook goed is, want ik wil dat degene voor wie ik mix 100% naar huis gaat en niet met een goeie demo. Maar het kost extra tijd. Met de mensen erbij gaat het veel sneller, omdat ze direct kunnen zeggen/vragen of iets niet naar links of rechts gepand moet worden, of er galm op moet of juist droog etc. Zo kun je in korte tijd met elkaar tot iets komen wat ergens op lijkt ons beider oren. Meestal begin ik eerst een basismix te maken, dus snel dingen in een balans zien te krijgen totdat ik op een punt kom waarvan ik denk: laat de meningen maar komen. Zit je met een hele band in de studio maak dan je borst nat: meestal heeft elke muzikant een mening die afwijkt van elke andere muzikant in de band. Belangrijk dus om de band zelf hun huiswerk te laten doen. Bij onervaren bands probeer ik meestal zoveel mogelijk te sturen omdat ze tijdens de mix pas een idee krijgen van wat er mogelijk is. Dan staat er uiteindelijk best een aardige maar statische mix. In het 1ste couplet klinkt het te gek, maar zodra het refrein begint is de balans meestal weg: Dan begint het automatiseren. Van vocalen, drums, alles eiegnlijk, tot aan eq en compressie en soms zelfs de masterfader aan toe. En dan heb je één liedje af. Je kunt je voorstellen dat dat misschien overdreven is, maar als je iets wilt maken wat radiowaardig is kun je een dag met een liedje bezig zijn. Ik sprak laatst iemand die een deel van een plaat had laten mixen in het buitenland bij een gerenommeerde mixer. Per track 2 dagen en dan nog een rondje revisie eroverheen. Dat is misschien veel tijd, maar het is niet “lang” want toen de track terugkwam en de band terugluisterd sloegen ze steil achterover omdat het zo goed klonk. Ik denk dat de mixer in kwestie zn tijd daarvoor dus goed heeft gebruikt, anders had ie de track wel binnen een halve dag terug gestuurd. Naast het mixen moet je door de dag heen ook nog effe eten en af en toe een break nemen om afstand te nemen.

-Revisie en orkestbanden

Als ik de tracks via Yousendit/Wetransfer of wat dan ook naar de band heb gemaild om ze de tracks nog eens in hun eigen omgeving terug te laten luisteren is er altijd wel iets dat effe iets harder of iets zachter oid moet. Dat is normaal: Op de dag zelf ben je helemaal gefocust, je zit als muzikant meestal in een niet al te bekende omgeving wat afluistering betreft en aan het eind van de dag, waar de meest kleine automatiseringsdetails worden gedaan merk ik dat veel mensen (ik zelf ook meer dan eens als het laat wordt) luistermoeheid krijgen. Dat is normaal en verklaart ook dat je de dag erna met frisse oren meer details hoort die je nog even aan wilt passen. Dus dat moet ook gebeuren.

Dan, als alles 100% okay is, moeten er, voor “radioready” tracks nog orkestbanden komen, meestal 2: Een “No lead” versie (dus met alles behalve de leadvocal) en een instrumental (dus zonder vocalen). Als je muziek hebt waarin veel electronica verwerkt zit moeten er vaak “stereostems” worden gemaakt, dus groepen van tracks: Stereo drums, stereo gitaren, stereo toetsen, stereo backing vocals etc om in een sampler te kunnen stoppen zodat die tijdens een liveshow mee kunnen spelen.

————

Daar ben je dus even mee bezig als je 10 tracks wilt doen, die allemaal op de radio moeten kunnen komen zonder je ervoor te hoeven schamen. Maar ik zei al, het gaat ook om het verwachtingspatroon, en als je een degelijke mix wilt hebben van 10 tracks kan dat, maar het zal niet áf zijn zoals het kán zijn. En dus kom je er mee terug om (veel) aanpassingen te maken, wat ook prima is.

One Comment

  1. Mensen vragen mij ook regelmatig: hoe lang doe jij er over om dit te mixen? Mijn simpele antwoord is dan gewoon: tot het af is…
    Soms is het vrij snel, en soms wil t niet lukken en moet ik er een nachtje over slapen 😛
    En ik snap dat je met deadlines te maken hebt en dagprijzen (waar ik trouwens niet aan doe…) maar het is een beetje raar om nu met een track aan te komen die morgen al af moet zijn… Dan heb je echt een gevalletje: TE LAAT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *