Industry Standards….Lexicon 480

In de vakantieperiode ga ik een paar “Industry Standards” voorbij laten komen. Je kent ze wel: de doosjes die je in elke studio wel es hebt zien staan, apparatuur van oa Lexicon, Urei, TC, SSL, Summit, Manley, Tubetech, AMS, AKG, Shure, Neumann, Neutrik…etc. etc.

Laat ik vandaag es beginnen met de Lexicon 480. Een 3HE 19inch rackmounted unit, met op de voorkant alleen een opening voor de fan, en een aan en uit switch. De achterkant is interessanter: 2 inputs, en 4 outputs, of wel 2 x mono in, en 2 x stereo out, MIDI in/out, 2 aansluitingen voor de afstandsbediening van de unit (de zgn. Lexicon Alphanumeric Remote Console, de LARC) Digitale audio in en output, en de aansluiting voor stroom/spanning.

In principe niets bijzonders, maar het is niet voor niets een industry standard. De afstandsbediening is geweldig en voor de tijd van ontwerp futuristisch, maar toch makkelijk te bedienen. 6 faders voor parameters als decay, mix, maar ook voor treshold en ratio, want er zitten ook compressor presets in, net als Delays, chorusses, etc, want uiteindelijk is het een FX-unit. Maar ook een numeriek toetsenbord om alle programs mee op te roepen, en wederom parameters in te stellen. Een galmpje opzoeken is niets anders dan met de “mach” knop machine 1 of 2 te selecteren (de outputs eigenlijk), dan met “bank” de programmabanken langsgaan om iets leuks op te zoeken. Als dat gebeurt is druk je op “prog” en zoek je in die bank een preset uit. Achter elke preset staat een nummer, dus als je nummer 4 wilt laden, druk je simpelweg op “4” en voíla, program 4 is geladen. Heb je weer wat geleerd voor als je een studio inloopt waar een LARC op de mengtafel ligt…….of 2!

Dan de klank. Ondanks dat er altijd verschillende smaken zullen zijn, is de 480 een superding. Supergalmen die je in alle grote produkties door de jaren heen hebt kunnen horen. Er is sinds een poos een opvolger, de 960, maar die moet nog hard werken om de status van de 480 te bereiken, ondanks dat ie ook echt goed is.

2 reacties

  1. Ha die Sven,

    Ik heb er nog één te koop…. samen met wat Urei’s (1176LN Black, en 1178 stereo)

    Interesse? Bel maar ff.

    Grtz,

    Patrick

  2. Dat zijn de berichten…ben op vakantie, ik neem volgende week effe contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *