801’s: daag

801 a

Ik ben tot de verveldende conclusie gekomen dat ik mijn B&W 801’s van de hand moet doen. Hoe graag ik het ook wil, ik krijg het laag niet aan de gang in mijn ruimte, die is te klein. Ik moet echt achter in mijn ruimte op de bank gaan zitten om het laag te horen en te voelen, en dat is veel meer dan wat ik op mijn luisterpositie hoor. Dus als je denkt dat je het goed hebt klinken ga je op de bank zitten en ben je alleen maar bezig met het wegdraaien van het laag. Als je op de bank een commerciele cd draait klinkt het zo te gek……

Het mid en hoog zijn te gek in mijn oren, maar het totaalplaatje is vanaf waar ik zit dus niet in orde. Niet vreemd, maar ik baal er stevig van. Had ik maar een grotere ruimte! Ik wil “gewoon” een kleine speaker die als nearfield alles in zich heeft: Strak en authoritair laag, heerlijk rond mid en zijdezacht hoog. Wat een slap ge^&% zul je denken, maar het is niet makkelijk om dat voor een normale prijs voor elkaar te krijgen. Nieuwe ronde, nieuw prijzen…..

8 reacties

 1. Hé Sven,

  Dat is toch jammer. Ik kan je vertellen dat ik in mijn hifi kennis kring niemand ken die de Matrix 801’s goed aan het klinken heeft kunnen krijgen. Vooral het laag is een probleem en de versterker krijgt er meestal de schuld van.

  Misschien zou je een luidsprekersysteem kunnen proberen met een gesloten laag systeem. Deze laten zich meestal veel beter integreren met de ruimte en klinken vaak strakker en beter gedefinieerd in het laag.

  Succes met de verkoop!

 2. Bij mij klinken ze wel goed, alleen moet ik dan tegen mijn achterste muur aan zitten, en dat is met klanten erbij gewoon geen doen. Op de bank in mijn ruimte klinken ze werkelijk waar super, maar het is heel irritant om vanaf je luisterpositie (waar je ze te gek wilt hebben klinken) steeds op de bank te springen, dat schiet niet op.

  Ik ken nog iemand die ze te gek heeft klinken, gewoon in zijn (grote) woonkamer, daar staan ze op een meter of 5 van het zitgedeelte…..toen ik ze daar hoorde wilde ik ze ook hebben.

  heb je nog suggesties voor speakers met gesloten laagsysteem? Ik zit zelf te denken aan Proacs (die ik al eerder heb gehad), Adam S3a of Focal twins oid.

  Groeten!
  S

 3. Ik begrijp het probleem. In Polyhymnia studio 3 hadden wij met de B&W Nautilus 801 ook problemen met het laag ondanks dat de ruimte vrij groot is en de akoestiek goed is behandeld. Op de referentie positie was het aardig in balans, zat je meer achter in de ruimte was het een zee van laag. Daarnaast was het eigenlijk niet snel genoeg en had het in mijn oren niet voldoende resolutie. We hebben flink wat versterkers geprobeerd om te luisteren of het er misschien toch in zat maar er niet uit kwam. Ook de B&W 801D kwam langs en de B&W 800D waarvan de laatste toch een beter laag heeft maar weer iets te dun klinkt.. 😀

  Ik neem aan dat je al veel tijd gespendeerd hebt met het schuiven van de luidsprekers ten opzichte van de achterwand. Een meter van de achterwand klinkt vast weer heel anders op je referentie positie. Je zou ook nog eens kunnen proberen om de bas poorten dicht te stoppen met bijvoorbeeld een spons om te horen of dat misschien beter is.

  Het is sowieso moeilijk om de laag respons in een ruimte zo te optimaliseren dat het bijna overal in balans klinkt. Het is maar net hoe de laag energie akoestisch verdeeld wordt. Daar bij komt nog eens dat de meeste bas-reflex systemen door hun systeem resonantie al snel voor ongedefinieerde laag zorgen. Met gesloten luidsprekers gaat dit vaak beter vooral als de luidspreker van redelijke omvang mag zijn of actief geregeld is zoals bij een aantal Focal monitoren. De SM11 is wat dat betreft een erg goede speaker (mede door de Focal Manager software).

  Proac, ATC, Lipinski en Focal werken veelal met een gesloten laag systeem. Er zijn natuurlijk ook goede bas-reflex of transmissielijn ontwerpen zoals van Adam of van PMC. Er zit denk ik maar één ding op voor jou, veel gaan beluisteren! Jij weet natuurlijk het beste wat voor jou gaat werken..

  Groeten, Pier-Durk

 4. Hey Sven,

  ik heb nu net een set klein & hummel O300’s aangeschaft. Ik heb ook geen grote ruimte. Ik vind ze super. Mijn mixen zijn gigantisch verbeterd. Ze hebben genoeg laag. Met een sub schijnt het nog strakker te zijn maar je hebt hem niet nodig.
  Misschien een keer proberen?
  Groetjes,
  Udo

 5. Hey Udo,

  Ik zat ook al te kijken naar K&H, ik heb een set uit een oude serie, ze maken te gekke speakers. Klinken die van jou goed? Niet dom bedoeld, maar sommige speakers klinken niet te gek (zoals die K&H’s van mij) maar ze vertalen geweldig naar de buitenwereld. Misschien toch de manier om het goed te krijgen. Ik kom graag een keertje luisteren, al is een speaker bijna 100% ruimteafhankelijk. Eerst effe vakantie vieren 🙂

  Heb vandaag nog even snel een liedje gemixt van het bankje in mijn studio (strak tegen de achtermuur aan), op de B&W’s, en het klinkt me-ga-vet. Daar hoor je alles, het laag is daar strak…maar de positie is niet echt ideaal.

 6. Hey sven. zonde man… maar misschien heel stom, heb je al geprobeerd om een klein delay erop te gooien. zet je ze gewoon verder weg in tijd.

 7. Paul! Alles goed? Een delay….dat moet je me uitleggen. Snap het idee erachter niet. Wel wat een delay doet, maar niet hoe het bij het laagprobleem op zou kunnen lossen.

  Tot snel hopelijk
  S

 8. Hi Sven,

  Al wat nieuws gevonden?
  Ga je binnekort ook weer naar de IBC in amsterdam? Misschien dat je daar iets leuks tegen komt…?

  In iedergeval nog fijne vakantie en wie weet je misschien nog wel op de ibc!

  Groet chiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *