afstandsmeter/laser


Vanmiddag was ik met wat leerlingen bezig met wat berekeningen over de snelheid van geluid, en ik kwam er bij stom toeval achter dat we een digitale afstandsmeter op school hebben liggen die werkt mbv laser. Heel handig om je subs te delayen tov je Main PA of wat dan ook, maar ook handig om es te kijken wat een minimale afwijking van je speakers doet met het geluid.

Vanochtend hebben we niet eens geluisterd, maar es gekeken wat een afwijking van 1 graad doet over een afstand van 30 meter. Dus: De afstandsmeter  op de as van een gradenboog gelegd en die recht vooruit laten schijnen op een vlak wat exact 30 meter verder stond. Vervolgens hebben we de afstandsmeter 1 graad naar rechts gedraaid….wat 30 meter verder resulteerde in een stap naar rechts van 62 cm. An sich misschien niet veel, maar ik als (of in elk geval theoretisch) niet live-technicus vond dat behoorlijk. Kun je nagaan wat er gebeurt op een festival waar je 50 meter van het PA staat, en er hangen een paar kasten 3 graden uit “fase” ……dat kan aardig wat problemen opleveren denk ik. Interessante materie in elk geval…

2 reacties

  1. met een lasermeter kan idd handig zijn. Beter nog werkt het nog om een afstandsmeting van het geluid te doen (dmv Smaart bijvoorbeeld). Door de afstandverschillen te bepalen door een programma als Smaart meet je echt de delaytijden van het geluid en meet je dus ook vertragingen opgelopen door de latency door digitale speakerprocessors.

  2. Hoi Martijn,

    Ik ken Smaart van de verhalen, ben er benieuwd naar. Er is in elk geval veel winst mee te halen. Ik heb laatst de speakers laats met een de afstandsmeter, een lijnlaser en een gradenboog geplaatst, daar zit al een hoop winst in. Ik zal es met Smaart gaan experimenteren. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *