Akoestiek

Gisteren ging ik kijken bij een studio die wilde weten hoe ik dacht over eventuele werkzaamheden daar.

Een mooi pand, met mooie spullen ( een vette Protoolscontroller, goeie interfaces) maar de akoestiek liet helaas veel te wensen over. Dat kom je toch vaak tegen. Of een ruimte met heel veel vroege reflecties, of een zo goed als “dode” ruimte. Zelden kom je een te gekke akoestische controlekamer en / of opnamevloer tegen. Daar wordt blijbaar toch licht over gedacht. Ik ken lang niet alle studios in Nederland, maar waar ik het akoestisch voor elkaar vind is bij bij mezelf en bij Wisseloord, die daar ook bekend om staat, maar daar is ook serieus geld aan besteed om de klank al goed te maken.

Er zijn 2 situaties waarin je je ruimte akoestisch laat “meten”. Mbv computerapparatuur, pieptonen, ruisgenerators etc kan worden gemeten waar de knelpunten in een ruimte zitten, en aan de hand daarvan kan dan bekeken worden hoe je dat aan gaat pakken, zo ga je dus je bestaande ruimte aanpassen. De andere situatie is de situatie waar nog niets is. Je haalt een akoesticus in huis, laat hem weten hoeveel vloeroppervlak je hebt voor bijv. je controlekamer, en hij gaat voor jou een akoestisch zo ideaal mogelijke  ruimte ontwerpen. Een aannemer (vaak een bekende van de akoesticus omdat die ze al eerder met elkaar gewerkt hebben) bouwt volgens dat ontwerp en wanneer alles klaar is, zal de akoesticus een meting doen om te checken of alles klopt en te finetunen.

Situatie 2 lijkt mij de beste oplossing, je bouwt eerst de ruimte om je apparatuur heen.Situatie 1 is uiteraard de meest voorkomende. Er zijn maar weinig studios waarvan het pand bij oplevering ook als studio begonnen is. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, kijk maar naar Avatar studios, wat voorheen “the Powerstation” heette omdat het in een voormalig energiegebouw zit. Maar vaak zie je dat mensen hun mengtafel, speakers en outboard in een ruimte zetten en dat is dan de controlekamer. Dat kan goed uitpakken, maar soms dus ook heel slecht. Werkt je ruimte redelijk, dan kun je hem aardig finetunen met akoestische produkten van fabrikanten als Auralex, Primacoustic of Ghost en toch tot hele goede resultaten komen.Maar bedenk je voor je ergens mee begint: Akoestiek is een bepalende factor bij alles wat je in je controlekamer of opnamevloer doet!

Voor de dingen die ik in Wisseloord heb gedaan kijk je hier…

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *