Apple+S, Backup

Ik ben altijd serieus bezig met backuppen van de dingen die ik doe. Altijd na elke sessie al het opgenomen/gemixte/ge-editte materiaal kopieeren naar een externe schijf die na afloop mee naar huis gaat. Het zou zonde zijn als je om wat voor reden dan ook je bronmateriaal kwijtraakt en daar geen kopie van hebt.

Gisteren belde een muzikant die 2,5 jaar geleden bij me opgenomen heeft me op of hij me vandaag even mocht lastigvallen. Geen idee wat hij wilde, maar toen hij vandaag binnenkwam (ik was aan het mixen) vroeg hij of hij een cdtje met orkestbanden van die sessie kon krijgen. Ik backup alles en gooi nooit iets weg, maar ik kon me niet herinneren waar ik die sessie evt zou hebben staan. Wel heb ik 5 externe schijven waar ik alle afgeronde projecten naartoe kopieer, en bij de eerste schijf die ik bekeek was het direct raak: Daar stonden alle files incl. orkestbanden. Dat komt (vind ik) professioneel over, binnen 10 minuten had ie een cd met alle files.

Voor het backuppen van al het materiaal gebruik ik Lacie Silverkeeper. Er zullen zeker andere alternatieven zijn, maar ik gebruik dit en het werkt prima. Je selecteert je “source” (= de originele map op je werkschijf) en je selecteert een “destination” (= je externe schijf). Daarna druk je op “go” en kopieert het alles van je werkschijf naar externe schijf. De volgende keer dat je bewerkingen hebt gedaan en je weer aan het einde van je sessie Silverkeeper aanzet checkt ie wat er verandert is, wat er weggegooid en toegevoegd is en alleen dat past hij aan. Er wordt dus niet domweg weer een complete kopie van je map gemaakt, maar alleen wat aangepast is, en dat scheelt een hoop tijd bij bijvoorbeeld een heel album op 96kHz/24 bit. Leuke bijkomstigheid: Het is gratis.

Check Silverkeeper hier…

2 reacties

  1. Werkt deze software wat ik uit jou verhaal begrijp dan hetzelfde als Dropbox alleen dan lokaal?

  2. @Luuk: Niet helemaal, tenzij je in je Dropbox folder werkt, dan doet ie het wel. En dan doet Dropbox het automatisch. Silverkeeper moet je na je sessie zelf even aanzetten. Trouwens, de onbetaalde Dropbox versies gaan maar tot 2GB schijfruimte, daarboven ga je betalen. Dropbox ruled wel trouwens, heel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *