Audio & Sport

Op dit blog hoor je me vaak praten over audio bij muziek. Als sportliefhebber ben ik es gaan zoeken naar audio bij sport. Zo kwam ik allerlei dingen tegen. Zo hebben ze in de Amsterdam ArenA een paar jaar geleden een nieuw geluidsysteem ingehangen om de commentaren bij wedstrijden van Ajax (“en het is 0-2 voor Feyenoord en de doelpuntenmaker is Makaay”) beter verstaanbaar te krijgen, want de ArenA was, en is misschien nog wel, een akoestische ramp.

UBF (=United Broadcast Facilities), het grootste en misschien wel beste facilitaire video-op-lokatie bedrijf heeft op “de toekomst”, de jeugdopleiding van Ajax, elke maandag een videowagen met geluidsafdeling staan waar ze stagiares opleiden tot geluidstechnicus, cameraman of regisseur. Ze nemen daar wedstrijden op van Ajax A1. Superinitiatief van UBF vind ik.

Het leukste vind ik nog wat ze in de USA doen, en wat over een poosje zeker ook in ons land gaat gebeuren: Coachen via headsets. Bij American football heeft de coach een headset waarmee ze in direct contact staan met de aanvoerder van hun team. Op die manier kunnen ze tips geven om hun strategie tijdens de wedstrijd te verfijnen, of om belangrijke beslissingen te nemen. De scheidsrechters en grensrechters in Nederland staan al in contact met elkaar op zo’n manier, coaches en spelers gaan dat binnenkort ook zeker zo doen. Neem dat op en monteer het onder de voetbalwedstrijden op zondagavond, en je hebt geweldige televisie denk ik!

De eerste site die ik tegenkwam is van Telex, check em hier…

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *