Video up, Audio down

Audiokwaliteit

Ik maak me al een poosje zorgen over de audiokwaliteit van de meeste streaming services. Mixen die ik hier mix in de studio klinken echt goed. Vervolgens klinken ze op Spotify en andere streamingdiensten echt niet goed. Gek genoeg is dat helemaal niet nodig. De consument verdient betere audiokwaliteit, en die ligt voor het oprapen. En let op; het gaat hier niet om het liedje, maar om de kwaliteit van het geluid.

Ik denk dat veel mensen nog nooit muziek op goede kwaliteit gehoord hebben. Tenzij ze al eens in een professionele studio zijn geweest, of zelf een serieuze audio (hifi) opstelling heebben staan die uncompressed audio kan afspelen.
Tegenwoordig groeit iedereen op met MP3- of compressed audio via streaming diensten als Spotify of Itunes. Dat lijkt goed te klinken, maar dat komt omdat bijna niemand een referentie heeft. Heel weinig mensen weten hoe goed geluid/muziek kan klinken.

Geschiedenis

Even terug naar het eind van de jaren ’90. MP3’s waren al een poosje in opmars en waren bedacht omdat je uncompressed audio (Wav, AIFF) toen nog niet makkelijk via internet kon distribueren: die uncompressed files waren domweg te groot voor de minimale bandbreedte die internet toen nog had. Dus bedacht men een manier om audio kleiner te maken zodat het iets makkelijker te downloaden/distribueren viel. Toen hoorde je al stemmen opgaan over de erbarmelijke geluidskwaliteit (zeker vanwege de eerste slecht ontworpen codecs) maar het gemak ging toch vóór de kwaliteit.

Apple sprong daar slim op in en kwam in Oktober 2001 met de eerste Ipod, zodat je nu gemakkelijk je MP3tjes overal kon luisteren, de rest is geschiedenis. Feit is, dat we nog steeds naar MP3tjes luisteren terwijl dat niet nodig is. De bandbreedte van internet laat toe dat we video’s in 4K kunnen streamen dus een simpel WAVje kan gemakkelijk. De bundels op mobiele telefoons zijn intussen steeds groter aan het worden (zelf heb ik 20gB per maand, genoeg om 25 cd’s uncompressed te streamen) dus daar ligt het probleem ook niet. En toch; we kiezen voor het gemak en gaan door met luisteren naar die matige kwaliteit.

Topkwaliteit

Jaren terug bezocht ik een lezing van Bob Katz, masteringguru uit de USA, bij het AES in Amsterdam. Hij liet daar de eerste generatie master horen van “War Pigs” van Black Sabbath, op 2 inch tape via een goede versterker en goede speakers. Ik kan nog kippenvel krijgen bij het denken aan dat moment; nooit eerder heb ik muziek in zulke topkwaliteit gehoord…en dat is toch wat je wil, lijkt me; overdonderd worden door een overschot aan dynamiek, definitie en klank.

Aan de video kant gaat het juist precies andersom te gaan en dat bewijst dat er ergens iets niet goed gaat qua audio over het internet. Daar waren we eerst pixels aan het tellen, maar nu spelen we de hoogste kwaliteit video af via onze telefoon: En ook dat is precies wat je wil: Scherpe beelden, diepte, contrast.

En nu?

Ik denk dat er straks, vanwege commercieel oogpunt, toch wordt overgegaan naar uncompressed audio. Jay-Z doet het al met Tidal, maar straks gaat iedereen er in mee want uncompressed audio betekent meer data en zul je moeten upgraden naar een Ipod, Ipad, telefoon of wat voor voor opslag- en afspeelmedium dan ook wat al die grotere files kan afspelen. Dus uiteindelijk zie ik het goedkomen….maar tot die tijd zul je zelf op zoek moeten. Of luister weer eens naar een CD of een vinyl album 🙂

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reageren is niet mogelijk