Avantone mixcube

Het concept is al zo oud als de weg naar de Auratones, maar deze zijn er zelfs actief: Avantone Mixcubes.

Het principe is simpel: je neemt een speaker die bestaat uit een kleine behuizing met één kleine conus erin en gebruikt die om op te mixen en om je mix in mono te checken… Geen tweeter, geen baspoort of grote extra conus erbij, want dat past niet. Het klinkt niet goed, maar dat kan ook niet, maar als je het op die speaker goed kunt krijgen ben je spekkoper, zowel wat balans als klank betreft.

Jaren geleden bedacht Auratone dat al en heeft hun “5C” ook op grote schaal geproduceerd, maar ondanks hun populairiteit zijn ze gestopt met de produktie van de 5C….het hoe en waarom daarvan weet ik helaas niet. En omdat de vraag naar deze kleine speakers bleef aanhouden is Avantone in dat gat gesprongen en de Mixcubes gaan produceren, zowel passief zoals de echte 5C’s alsook aktief, dus met ingebouwde versterker. Zeker die laatste is op die manier lekker compact en makkelijk ergens te plaatsen zonder dat er weer een losse versterker bij geplaatst moet worden. Mono mixen is trouwens echt belangrijk, en dan bedoel ik écht mono mixen: dus alles uit één speaker, niet dual-mono uit 2 speakers, want in dat geval heb je nog steeds met 2 speakers op verschillende posities te maken, en dus met looptijdverschillen. Toch een klein beetje het geheim van veel van mijn mixen: Eerst je panning in orde maken, dan naar je monospeaker om alles in balans te gaan plaatsen, tot en met het automatiseren aan toe en als alles 80% klaar is naar je nearfields schakelen en daar de mix echt afmaken. Misschien niet heel leuk omdat je lang en keihard moet werken aan een geluid wat je nooit 100% te gek krijgt, maar als je naar je nearfields schakelt weet je (als het goed is…) ineens waarvoor je het gedaan hebt en kom je erachter dat je je mix best snel voor elkaar hebt gekregen. Verhaal in grote lijnen, en je moet je monospeaker ook wel goed kennen, maar het werkt voor mij. Ik doe het op dit moment op een NS-10, maar krijg binnenkort een Mixcube toegestuurd van Match-AV om es te proberen hoe het daar op gaat….jullie gaan het horen.

3 reacties

 1. Leuk …. ik mix nog steeds op mijn 5c’s. Als Voice over zijn de opdrachten breed. Radio en televisiecommercials, tv programma’s maar ook instore commercials, internetfilmpjes en voice dailing systems. Voor deze laatste 2 is het “verstandig” te mixen op de 5c’s.
  Erg blij mee dus …. de “actieve” versie lijkt me wel handig.

  Bas

 2. Update!

  Ben van plan ze zelf te kopen. Benieuwd naar je ervaring.

  Cheers!

 3. Ik luister er naar as I type….Ben wat ruffmixjes aan het wegschrijven. Tsja, wat zal ik ervan zeggen? Ze klinken niet te gek, maar dat is ook niet waar ze voor bedoeld zijn…Voor balans en “hoe het bij de mensen thuis moet klinken” goed. Ook te gek dat ze actief zijn en er dus alleen een eurostekker en een XLR in moet om te functioneren. Ik heb er één en luister mono, maar mischien koop ik er nog een setje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *