Beveiliging

Deze gaat niet over Proaudio, maar over beveiliging bij evenementen, muziek-evenementen eigenlijk, want dat zijn zo’n beetje de enige evenementen waar ik kom. Die beveiliging is altijd teveel, en teveel aanwezig. Overal jongens en meisjes met een “V-tje” op hun groene trui.

Die beveiliging moet er misschien zijn, maar dan moet je, als ie er is, niet persé constant de aanwezigheid daarvan voelen. Afgelopen dagen was ik in Groningen voor het Eurosonic/Noorderslag festival en daar was het beveiligingsgehalte veel te hoog.

Allereerst: Het is helemaal geen beveiliging, het is controle. Er moet geen “V-tje” op de trui, de jas op op het t-shirt, maar een C van controle. Want een jongen van 20 met 40 kilo overgewicht, of een type “magere huisvrouw” kan mij niet beveiligen. Niets tegen zo’n jongen of dame, maar het enige wat zij in noodsituaties kunnen doen is heel snel en hard in hun portofoon gaan roepen dat er ongeregeldheden zijn. Die “beveiligers” roepen alleen “bandje” (waar ze “mag ik alstublieft uw bandje even zien?” horen te zeggen) als je langs “hun” deur of hoek moet. Bij de Oosterpoort stond er letterlijk op elke hoek en bij elke deur iemand van de “beveiliging”, en als ik er langs moest, zelfs na 20 x, slaagden sommigen erin om te blijven vragen: “mag ik uw bandje zien?”. Vermoedelijk is ze nooit verteld dat ze naast die bandjes ook naar gezichten moeten kijken, want dát zou toch een hoop helpen denk ik. Een gezicht kun je namelijk ook onthouden. Met een van de “beveiligers” heb ik 2 x 5 minuten gepraat omdat ik langs hem moest maar ik geen bandje had omdat de produktie mij niet op de lijst had staan. Dat is een fout van de produktie, maar als diezelfde “beveiliger” mij, nadat ik inmiddels m’n bandje had, na 10 x heen en weer lopen nog steeds gaat vragen “bandje”, dan houdt het voor mij op.

De controle loopt dus de spuigaten uit. Voor het bezoekende volk kan ik me voorstellen dat er aardig wat controle moet zijn, maar elke keer dat ik backstage de grote zaal van de Oosterpoort in wilde lopen stond er weer een “beveiliger”… Dat werkt voor elke crew vertragend en na verloop van tijd ook frustrerend. Bovendien, in januari is het koud en dus loop je met een trui en/of jas aan en daardoor schuift je mouw over je pols en zien ze je bandje niet 1-2-3. Als je datzelfde bandje vervolgens om een keychord knoopt en om je nek hangt is het ook niet goed, want dan zou je andere mensen naar binnen kunnen laten. Nogmaals; als bezoeker begrijpelijk, maar als crewlid heel erg irritant.

7 reacties

 1. Duidelijk punt Sven en ik ben het helemaal met je eens! En ook ik dacht wel is slim te zijn om het aan een keychord te knopen en dan kun je nog langer gaan staan lullen om erdoor te komen omdat ze je niet geloven! Prettig dat er beveiliging is die de boel in de gaten houdt, maar het moet wel reëel blijven!!

 2. Tegenwoordig kan je dat ‘v-tje’ bij een LOI-cursus halen. Geeft wel een beetje het niveau aan.

  Ik vind het altijd wel leuk om dit soort mensen te sarren. Als ze domme vragen stellen (wat komt u doen? Terwijl je inderdaad die zelfde beveiliger al 3 dagen tegen komt) domme antwoorden geven. Ze steeds alles opnieuw laten uitleggen waarom je tas door de scanner moet. Nooit je riem afdoen en/of je zakken helemaal leeg halen als je door een detectie poortje loopt. En natuurlijk via de achteringang zonder pasje binnen proberen te komen terwijl er bij de voordeur een completen check op explosieven is.

  Ach ja, ieder zijn hobbie 🙂

 3. Dit klinkt erg bekend Sven.
  Ik heb het zelfs nog wel eens bij de Melkweg, als er een ‘V’ staat die nieuw is of die ik nog niet ken. De snelste weg van de Max naar de Oude Zaal is vaak via de entree. Vaak moet ik snel iets uit de andere zaal hebben, en dan presteren ze het om me op die momenten tegen te houden en te vragen om een stempel of om wat ik ga doen.
  Vreselijk irritant! Ik werk er al 2 jaar als freelancer!

 4. Ik heb het eens gepresteerd om zonder “bandje” langs de beveiliging van een toch wel groot evenement te komen. Gewoon aantal xlr/soca kabels om je schouders hangen, opgerold A-4tje in je kontzak en net doen alsof je haast hebt….

 5. @Bouncy: Hahaha, heel herkenbaar!
  @Sven: Irritant inderdaad, ik heb als toeleverancier ook héél vaak met die gasten te maken. Dan zit de klant binnen met smart te wachten en worden wij buiten opgehouden door 40 van die gasten. Toppunt van frustratie is tijdens de IBC, dan hijst iemand altijd een paar daklozen in een oranje overall en die zijn dan ineens heer en meester over de bevoorradingswegen rondom de RAI. Sta je dus uren met al je concullegabedrijven te vloeken en te tieren bij het 1e registratiekantoortje……

 6. Je zou maar 4 jaar hard gestudeerd hebben als beveiliger en dan op dit blog kijken, ha ha.
  Ik heb een keer 20 min buiten een feesttent moeten wachten omdat meneer niet geloofde dat ik de geluidsman van de band was die (inmiddels al 25 min) aan het wachten was op het podium.
  Nooit meer gehoord of de man in kwestie in functie gestegen is.

 7. Chiel Stapelbroek

  Ik pak het tegewoordig anders aan: gewoon niet aankijken en doorlopen!?
  Vaak werkt het… ook al zie ik er zo ‘onschuldig’ uit.

  Er zijn ook veel goeie gasten trouwens! Die ken je dan trouwens vaak peroonlijk al wat beter haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *