Bricasti

Met een paar collega’s had ik het van de week over: Wat is nou de best software galm, oftwel een galm plugin? Das best lastig. Altiverb werd genoemd, Ik noemde zelf de Sony galm, die vanuit preset best “metalig” klinkt, maar als je met de parameters stoeit kun je echt te gekke resultaten behalen, zeker op drums.

Al nadenkend schoot me te binnen dat ik nog nooit een softwaregalm heb meegemaakt die een hardwaregalm kon overtreffen. Alle highend Lexicons, EMT’s, TC’s en Yamaha’s gaan nog steeds boven softwaregalm. Het is natuurlijk allereerst de klank, maar zeker ook het gebruikers gemak, en gewoon aan de knoppen kunnen draaien. Of de faders van de LARC gebruiken om door je galmparameters om een te gek galmpje te maken is erg gebruikersvriendelijk en overzichtelijk.

Moraal van het verhaal? Ik had vandaag een lekker galmpje gemaakt met de Lexicon 480 in Wisseloord, op basis van MediumRhall + Stage. Ik weet het, de emulaties zijn voor de Altiverbs te krijgen, maar you can’t beat the real thing! Tegenwoordig heb je Bricasti. Makers van Lexicon die zijn opgestapt om zelf een mooi hardwaregalm te maken….

Trouwens, de galm op de foto is er één die je nog in Herveld kunt vinden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *