De laatste

Nog even een afsluitend verhaal over het gebeuren bij SE Electronics:

De reden dat we er waren was de officiele presentatie van “The Egg” speaker die dus in samenwerking met Andy Munro is ontwikkeld tot wat het nu is. Een ei zou in principe qua resonanties van staande golven (op de hele, halve, kwart etc van een geluidsgolf) ideaal moeten zijn, omdat die dan nauwelijks voor kunnen komen. Punt is dan wel: Het is makkelijker gezegd dan gedaan: er moet namelijk ook nog een woofer en een tweeter in worden gebouwd, het ei moet qua materiaal ook serieus stijf zijn en hoe ga je om met de druk in het ei zelf? Daarover werd ons een hoop verteld en duidelijk gemaakt, heel interessant en Munro had nog best even door mogen gaan met het verhaal, maar we hadden een druk programma (eten, heel veel drinken). De wens was eerst om er een actief systeem van te maken, maar nadat het ei eenmaal ontworpen was bedacht men zich al snel dat een versterkermodule in het ei aanbrengen het einde zou betekenen van alle moeite die gedaan was om het ei zo transparant mogelijk qua klank te krijgen, dus zonder alle resonanties van de kast zelf. Golven krijgen zo weer de kans om staande golven te worden bij bepaalde frequenties dus is er gekozen om er een losse versterker bij te maken met 2 stereo inputs en voor elke input een eigen volumecontrol. Die versterker gaat er trouwens ook stijlvol uitzien, althans in mijn ogen. Uiteindelijk wilden we natuurlijk graag luisteren na al het gepraat en de theorie achter de speaker en dat kon: SE heeft een serieuze controlekamer, compleet uitgerust met hun eigen “Ghost” akoestische lijn van absorbers en diffusers die eerlijk gezegd behoorlijk goed klinkt. Het is vaak moeilijk om direct te kunnen bepalen of een speaker te gek gaat klinken, maar ik kon hier wel direct horen dat ik te maken had met een serieuze speaker; een open klank tot bij hoge volumes, enorm detail, snelheid van weergeven, dynamiek, plaatsing etc, alles klonk dik voor elkaar. Voordeel van de versterker die bij de “Eggs” hoort is dat ie behoorlijk overbemeten is voor de speakers, dus bij pieken in je signaal heeft ie geen moeite om het weer te geven en is er constant een overschot aan vermogen. Leuk detail is ook dat er een led inzit die constant brand, maar keihard in je ogen schijnt als je in de “sweet spot” zit (het gebied waarin de speakers het lekkerst klinken)….en ja, die led kan uit.

Ik ben in elk geval heel benieuwd hoe de set in mijn ruimte klinkt, ik ga op korte termijn een set in mijn ruimte krijgen, de produktie-units (de set die ik beluisterde was een prototype) rollen in augustus van de band. Ik weet niet of iets over de prijs mag zeggen, maar die valt zoals bij alle SE produkten mee. Als je in de markt bent voor een set serieuze speakers met een goede versterker waar je ook nog een extra input op hebt voor bijvoorbeeld een cd-speler/Ipod oid, dan zou ik nog even mijn geld in de zak houden en deze set gaan checken als ie er straks is. En voor de duidelijkheid: het is een complete set: 2 speakers, een versterker en 2 x 3 meter custommade kabel met speakonconnectoren.

PS: In de comments sectie zie je het al: Bij mede Londongangers Gearjunkies staat er een veel uitgebreider stuk met dezelfde strekking, in Engels, die check je hier…

2 reacties

  1. Hee Sven,

    Was gezellig hé? Bier smaakt er iig goed toch? Mijn verhaal staan op: http://www.gearjunkies.com/news_info.php?news_id=6413

    Groeten, Marc

  2. En of het gezellig was…kan dit elke week wel een keer doen! Thanks man, leuk om jou (en alle anderen daar) gezien te hebben. CU Soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *