Drums stemmen

Als er een instrument is wat echt afhankelijk is van stemming, is het wel een drumkit. Ga maar na, een kickdrum, een snaredrum, 4 toms, soms een picollo erbij, das toch al 14 vellen die gestemd kunnen en moeten worden. Toch gebeurt dat lang niet altijd goed, en soms helemaal niet.

Vanavond heb ik Alex Acuna in de studio en voor die gelegenheid kreeg Martin Verdonk, die mijn studio huurt, van de Pearl-importeur een drumkit te leen. Helemaal te gek natuurlijk, maar het ding was zo ongestemd als het maar zijn kon. Nou ken ik de basis van het drums stemmen, maar mijn vriend en drummer Willem Schoonheim is er echt goed in. Dus heb ik zijn hulp ingeschakeld. Na 2 uur stemmen klinkt het geheel in elk geval veel beter als dat het was, maar het had nog beter gekund als Pearl er nieuwe, beter vellen bij had geleverd. Kun je nagaan waar het allemaal om draait bij drums. Naast de vellen is ook de houtsoort van de ketels bepalend voor de klank. En de stokken. En de basdrum klopper. En ga zo maar door. Een onderschat instrument in mijn ogen….

Binnenkort ga ik en service aanbieden voor het stemmen van een drumkit. Zo hoeft een drummer geen hele kit mee te nemen naar de studio, maar zorg ik dat ie klaar staat, met microfoons, gesoundcheckt en, uiteraard, gestemd.

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *