Fairchild 660/670

Mijn favoriete compressors die ik als plugin gebruik zijn bijna altijd de Fairchild 660/670 emulaties. Waves heeft er één die gebaseerd is op de Fairchild van J.J. Puig, supersnel, kan hard compressen/limiten zonder dat je het hoort, of althans, nauwelijks hoort. Natuurlijk wil je zo’n unit in hardwarevorm hebben, maar als je ze al kunt krijgen zijn ze niet te betalen tenzij je Abramovic heet. ADL heeft een gelijksoortige unit in hun productline zitten, Anamod heeft er laatst een uitgebracht en in Engeland heeft iemand onder de naam Analogue Tube ook serieus z’n best gedaan om een unit te bouwen die heel dicht in de buurt van de Fairchild units komen. Supergaaf en ook echt de moeite waard om te proberen, de Anamod is de goedkoopste van de drie, maar of ie het beste klinkt weet ik niet.

Hoe dan ook, je kunt ook, als je de handigheid en kennis hebt óf een bekende die dat voor je kan doen, zo’n unit zelf bouwen. Drip audio maakt PCB (Printed Circuit Board, de printplaat) kopieen van een heleboel klassiekers waaronder ook de Fairchild 660 (= mono) en 670 (=stereo). De PCB 670 is net uit en kun je nu kopen voor 400 dollar. Dan heb je dus een kale printplaat met alle voorgeboorde gaatjes en waarin uiteraard de sporen al zijn inge-etst. Maar dan begint het gepriegel met weerstandjes, condensators, buizen, voedingen en de hele rambam. Maar zo kun je dus in etappes bouwen en stukje bij beetje (lees: als de financien het toelaten) de compressor opbouwen. Best een leuk idee, zeker gezien het feit dat ik iemand ken die dat perfect zou kunnen doen. Ik ga er nog es over nadenken.

Check de Dripsite hier…Ik heb de PDF voor het bouwen gedownload en in m’n database geupload, 21,5 mb…die check je hier. Echt heel uitgebreid, superduidelijk en mooi.

7 reacties

 1. Oeh, die houd ik op m’n verlanglijstje, hoe vet is het als je gewoon een eigen compressor hebt (na-)gebouwd? Bounce-pressor??? 😛

 2. Sven, vergeet niet dat er in een Fairchild 670, ±20 buizen zitten. Die willen het kostenplaatje nog wel iets ophogen. 😉 Zeker als je het ook nog vintage-verantwoord wil doen.
  Anamod heeft trouwens ook een API500-versie die wel de moeite waard schijnt te zijn.

 3. @Peter: Ik weet het. Staat in de manual. Precies 20 buizen zelfs, dat alleen al kost 1200 dollar. Totale unit komt rond de 4000 dollar, als je ook de goeie Sowter voedingen gebruikt. Maar dan heb je wel een fairchild kopie die volgens het originele principe werkt. Anamod maakt ook een 670 achtige unit, maar dat is gebaseerd op modelling, en toch schijnt die ook fantastisch te klinken. 500 series comps is niet voor mij, te veel gepriegel op de vierkante cm, en het (mijn) oog wil ook wat. Wil je een echte vintage unit, dan begint het als je mazzel hebt bij 10.000 dollar.

 4. ik heb de analogue tubes een keer geprobeerd. in de studio laten overkomen uit engeland. ik heb m gebruikt op de plaat van Jan Rietman en op de DVD van Sara Kroos. bijzonder apparaat. hij is wel teruggegaan vanwege het hoge prijskaartje…

 5. de anamod versie heb ik ook geprobeerd overigens, die was heel mooi. ze hebben hier bij anamod ook een 19″ doos van.

 6. @Mike: Die 670, de 19inch versie ben ik wel benieuwd naar. Heb em ooit kunnen proberen maar heb het niet gedaan omdat ik mezelf ken. 🙂

 7. De Fairchild en zijn kopieën zijn erg gaaf, maar ze zijn niet overal goed op te gebruiken.
  Voor transparantere compressie verkies ik toch een optische compressor, zoals de la2a en consorten- maar dan het liefste een met time controls.
  Even over de Drip electronics pcb’s: voor dat bedrag koop je niet enkel een printplaat, maar ook support en maanden van tijd die in het onderzoeken en bouwen is gaan zitten. Ik heb de Drip 175b gebouwd, en dat is echt een wereldmachine! Kortom: als je vertrouwd bent met de soldeerbout, rustig en overzichtelijk kan werken zou ik het zeker overwegen. Zijn optische compressor is ook echt ultiem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *