Fullrange

Ik sprak een poosje geleden met Ben Kok, hij kwam op bezoek in mijn studio om zijn visie te geven op hoe ik mijn ruimte beter zou kunnen laten klinken. Dat was leuk, leerzaam en verfrissend. Ben adviseerde me om de ruimte meer mee te laten doen en dus de speakers meer van me af te plaatsen. Ja, je hoort dan meer van de ruimte, maar de klank van de ruimte valt te tunen. Ik heb wat RPG producten besteld waar inmiddels de helft van binnen is, en zelfs met dat kleine beetje en het verplaatsen van de speakers merk ik al verbetering. En dat plús de Nakamichi en de Grimm clock is al een enorme stap. Kun je nagaan, je kan beter in beter apparatuur en akoestiek investeren dan het “halve werk”. Dat is niet altijd even makkelijk, maar als het kan……Ben Kok adviseerde me trouwens ook om een fullrange systeem te gaan gebruiken ipv een nearfieldsysteem met een sub. Daar was ik inmiddels ook wel achter: Ik kan niet goed werken met een sub. Ik hoor het wel, ik voel het ook, maar ik krijg het nooit lekker, het laag klinkt voor mijn gevoel nooit coherent met de nearfields. Dus ik houd m’n ogen open.

Er komen nog wat diffusors deze kant op, en een ecophon paneel, en dan moeten we weer verder luisteren. Heel veel zin in. Maar eerst komende dagen het queensday spektakel op het museumplein voor 538 gaan doen….

6 reacties

  1. Nice, ik kom graag een keertje luisteren…

  2. Je bent welkom uiteraard!

  3. Heb je wel eens gemeten aan je sub en de nearfields…?
    Wat ik af en toe doe is een aparte output uit PT te halen met een delay daarop. Als je de fase response van de beide systemen op elkaar aan kunt passen heb je wellicht meer het gevoel dat het geheel ‘coherent’ is…

  4. @Dennis: Jazeker, en daar wordt het zeker beter van, maar alles uit één kast is strakker, én het is een beetje gedoe in Protools. Niet veel werk bij aanvang, maar het vertraagt m’n workflow gaandeweg best wel. Ik maak in mixsessies best vaak nieuwe tracks aan (replacement, fx etc, aparte tracks voor verse, chorus, bridge etc) en wil dan niet nadenken over de routing. Zeker bij instrumenten die weinig laag weergeven valt het dan ook niet op dat ze niet in je sub zitten, maar dat wil je wel. Misschien es kijken of er makkelijk een template voor te maken is, zoals bij output+ctrl+klik. Thanks!

  5. Robert Pigeaud

    Een keer een setje V3110 van Quested proberen??

  6. @Robert: Ik zie je comment nu pas, slordig. Dankje voor het aanbod, maar ik ben alweer een poosje voorzien, ik heb grote PMC’s gekocht die me prima bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *