Gamelan Festival

Het komt me niet vaak voor dat ik de maatsoort in de muziek, of de “één” in een stuk niet kan vinden. Toch heb ik vrijdag en zaterdagavond 2 x 2 uur lang naar een Gamelan orkest geluisterd waar ik zelden een touw aan vast kon knopen qua maatsoort of melodie. Zo zie je maar hoe geindoctrineerd ik ben met westerse muziek. Gamelan gaat meer over het beleven en voelen, want mooi is het wel.

Tim van EAVR, voor wie ik daar (Tropenmuseum Amsterdam) was” heeft wat fotos gemaakt:

Check ze hier,
hier,
hier,
hier,
en hier…

Op de foto bovenaan zie je André Swart in de wagen van Team Facilities.

4 reacties

  1. “Gamelan gaat meer over het beleven en voelen….” Sven, je slaat de spijker op z’n kop daar geloof ik. Als product van de Westerse samenleving had ik ook moeite met deze muziek afgelopen donderdag.

    Vond het eerste stuk erg saai maar na 90min wennen vond ik het stuk na de pauze een stuk interessanter. Vooral omdat het leek alsof er met electronische muziek en effecten werd geexperimenteerd terwijl dat absoluut niet het geval was. Gebruik van akoestiek, percussie, traditionele zang en dans uit een compleet andere cultuur is even wennen maar vond ik uiteindelijk toch mooi.

  2. Ja, ik had hetzelfde. Jij zat op de “Gamelan NOW!” avond, dat was Gamelan gecomponeerd door hedendaagse componisten, dus meer electronica toegepast. De laatste 2 dagen was traditionele gamelan uit Bali en Java, en inderdaad, na de pauze werd het interessanter. Ik ga me er echt een beetje in verdiepen, want ik kon echt zelden de 1 vinden, irritant!

  3. Bij “Gamelan Now” werden enkele fragmenten ingestart vanaf CD/DVD maar de geluidseffecten waar ik het over heb werden gemaakt met de instrumenten op het podium. Bijvoorbeeld een soort flanger-effect door met een strijkstok langs een xylofoon te strijken of met een hamertje aan de binnenkant van een gong te tikken. Heel anders dan je bij de Westerse percussionisten ziet en daardoor even wennen maar toch heel interessant.

  4. Sven, als je meer van Gamelan muziek wilt weten, heb ik het adres van een goede vriend van mij in Arnhem, klaar liggen. Hij heeft zelf een Gamelan orkest en is veel in Indonesie geweest.
    ’t is maar dat je het weet….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *