Geschiedenis: Bob Carver

Ik houd van mooie verhalen en ik kwam er net op Wikipedia weer es eentje tegen.

Midden jaren tachtig vond Bob Carver het mooi geweest en daagde twee audiomagazines uit om hem een dure versterker te laten horen, die hij dan zou nabouwen voor een fractie van de prijs. Sterker nog, Stereophile vroeg hem toen om op hun lokatie, in hun luisterruimtes te komen luisteren, en dan een exacte kopie van die versterker te maken…..binnen 48 uur.

Bob Carver was toen al een gerespecteerd versterkerfabrikant, die zijn produkten op de markt bracht voor een normale prijs. Maar ondanks de topkwaliteit van zijn versterkers frustreerde het hem dat de meerderheid van de magazines steeds de duurdere versterkers betere recensies gaven, wat in zijn ogen onterecht was. En dus daagde hij ze uit.

De versterker die hij hoorde kon hij niet zien, want er werd een doek overheen gedaan, dus het ging puur om de klank. Binnen 48 uur bouwde hij een versterker die identiek klonk, en die in produktie ook nog es een fractie van de prijs ging kosten. Dat is natuurlijk een beetje subjectief, maar de test werd gedaan in de luisterruimte van Stereophile, en géén van de mensen van Stereophile kon een verschil horen tussen het origineel en de versterker van Carver. Dat moet als een mokerslag aan zijn gekomen bij de redactie, want dat zegt wel iets over de kwaliteit van de recensies die gedaan werden. Maar in plaats van hun verlies te erkennen is er sindsdien weinig positiefs geschreven over Carver.

Bob Carver is nog steeds going strong, zijn bedrijf heet tegenwoordig Sunfire….

2 reacties

  1. Meer over dit fenomeen (hoogstaande kwaliteiten toekennen aan dingen/mensen op basis van irrationele kenmerken als prijs en reputatie) vind je in het boek Sway: http://www.swaybook.com

    En die heb ik uiteraard voor je liggen. 🙂

  2. Hey mooi man! Ben nu al benieuwd. Doet me denken aan “koop je liever een auto van 1000 euro of van 5000 euro”….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *