Grimm….Toch leuk

Ik heb te weinig tijd om te bloggen, te druk. Maar moet kwijt dat de Grimm tóch heel goed z’n werk doet. Ik hoor het niet in de klank, maar in de balans, verhouding, diepte, breedte en het gemak tijdens het mixen. Soms heb ik wel eens dat een stem niet steady/strak in het midden staat (ondanks dat ie wel zo gepand is uiteraard), dat er een soort van “phantoom-midden” hoorbaar is wat je niet wilt, zeker in een drukke mix van een hoop elementen die tegelijk spelen. Afgelopen weekend hoorde ik bijvoorbeeld heel goed de plaatsing van de overheads die een drummer in een rock/elektro song speelde. Dat klinkt logisch, maar als er slagwerk, synths, rockgitaren en lagen met vocals overheen spelen is dat niet zo normaal meer. Op de interne clock van de Lynx converter was het goed, maar met de Grimm eraan werd het toch iets beter qua plaatsing en lokalisering. Niet heel veel, maar wel hoorbaar. Hoeveel beter dat dan is weet ik niet, maar het hielp me zeker met mixen. Galmpjes en FX klinken beter. In combinatie met de Nakamici amp werd het echt een ervaring die ik niet vaak heb meegemaakt: Constant tracks in je mix harder kunnen blijven zetten zonder dat je het gevoel hebt dat je tegen het uiterste randje van je headroom aan zit te mixen, of dat je het gevoel hebt dat je speakers “vollopen”. Daarnaast is de “vertaling” naar buiten toe (dus op andere systemen) werkelijk omhoog gevlogen. Ik voel een negatief banksaldo aankomen.

Ik haat zelf dit soort lyrisch geschreven stukjes, want het is altijd erg subjectief. Alle audiofora staan er vol mee. Bedenk dus wel dat het om mijn oren in mijn ruimte gaat, dat het voor een ander heel anders kan klinken. Maar voor het eerst begin ik in de verste verte iets in die hifi-flauwekul te horen.

4 reacties

  1. trouwens, ik heb de Grimm CC1 de laatste keer met terminator gebruikt. Dus kabel uit de Grimm op een T-stuk, andere kant van het T-stuk een Terminator en dat op de ext. WC input van de lynx. Dat leek een verbetering t.o.v. gewoon “zo”.

  2. Sven, je moet meedoen aan de staatsloterij !
    Met als hoofdprijs ongeveer 5 Grimm Clocks per maand !!!!

  3. Chiel Stapelbroek

    Wat doet die Terminator nou precies? (en dan bedoel ik natuurlijk niet Arnold Swarzenecher want die zegt dan natuurlijk: I’ll be back!)

    Ik heb op mijn Presonus Lightpipe een 75ohm terminator knopje; heeft de Grimm dat ook niet aanboord?

  4. Zo’n terminator zou de kans op reflecties in je kabel kunnen verminderen. Op de Grimm zit van alles, maar ik wilde snel werken en heb even snel en globaal naar de jumpers op de achterkant gekeken en aan de gang gegaan. Het leek beter te worden, maar misschien luisterd ik met totaal andere oren naar de clock de eerste keer, ik verwachte echt veel betere klank, betere toon. Maar daar zit het em niet in, het zit meer in de definitie. Breedte, diepte, plaatsing. Je galmpjes klinken beter etc. Heel apart. Geen schokkende dingen, wel de moeite waard. En aan het eind van de mix hoor je opeens: “I’LL BE BACK”!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *