Gyraf G14

Gyraf is een Deens merk dat vroeger heel erg op de doe-het-zelf markt scoorde. Je kon er complete kits kopen die, als ze eenmaal in elkaar waren gezet, een goed klinkende kopie waren van een één of andere “industry standard” compressor zoals de SSL buscomp, een Urei 1176 etc.

Tegenwoordig verkopen ze geen kits meer, maar ze hebben nog wel een link naar een forum op hun site met schema’s zodat je het met een beetje technische kennis en een goed soldeerstation een mooi compressor of preamp voor weinig kan bouwen. Sommige bouwers laten replicas zien die ook optisch niet van echt te onderscheiden zijn. Wel gaaf, maar ik heb de tijd en vooral het talent niet voor.

Wat Gyraf tegenwoordig ook heel goed doet is onder hun eigen naam allerlei apparatuur fabriceren wat goed schijnt te klinken. Ik lees veel reviews van mensen die er in mijn ogen wel een beetje de oren voor hebben, zoals George Shilling van het Resolution magazine. Zelf ook technicus, met een behoorlijk cv, dus ik verwacht dat hij wel oren aan zijn hoofd heeft. Bovendien durft hij ook gewoon te zeggen wanneer een duur stuk apparatuur slecht is, iets wat je niet vaak tegenkomt. Dus als hij schrijft dat de Gyraf G14 een eq is die waarschijnlijk de beste is die hij ooit heeft gehoord maakt dat me serieus nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *