Hoofdtelefoonsysteem

Tegenwoordig moet je in je studio een serieus hoofdtelefoonsysteem hebben, anders doe je niet meer mee, vind ik. Het is niet alleen handiger voor de muzikanten die tijdens opname een lekkere mix op hun hoofdtelefoon willen hebben, je spaart jezelf zoveel tijd uit door het mixen van de verschillende hoofdtelefoonmixen aan de muzikanten zelf over te laten, dat je hele workflow met stappen vooruit gaat. Geloof me, ik praat uit ervaring: Ik maakte eerst zelf alle mixen voor de muzikanten op de opnamevloer, maar dan ben je na elke keer dat je de opname stopt tijd kwijt omdat de muzikanten je gaan vragen of je dit, dan wel dat, harder of zachter kunt zetten….en dat maal het aantal muzikanten op de opnamevloer…kost een hoop tijd.

Er zijn een paar fabrikanten van uitgebreide hoofdtelefoonsystemen zoals Furman, en Aviom, die met hun setjes echt zoden aan de dijk zetten. Al die sets bestaan uit een 19 inch hub waarop je alle inputs op aansluit, en vanuit die hub worden al die signalen naar individuele personal mixers gestuurd. Bij elke artiest/muzikant/talent kun je dan zo’n mixertje plaatsen zodat hij/zij zelf zijn/haar eigen mix kan maken. Superhandig doordat ze veel inputs hebben (vaak 16 of meer), ze degelijk zijn en je een hoop werk besparen.

Nu kwam ik van een ander merk ook een te gekke set tegen, die waarschijnlijk een stuk minder gaat kosten dan de concurrentie en meer features heeft zoals 3 bands eq per kanaal, een eindlimiter die je oren beschermt, extra outputs zodat je er ook speakers op aan kunt sluiten, solo en mute per kanaal, een midi input zodat je de mixertjes op afstand kunt bedienen mocht de muzikant er zelf niet uitkomen, alles wordt aangestuurd/gedistribueerd via ethernet wat deze fabrikant Ultranet noemt en dat stelt je in staat om er 48 personal mixers op aan te sluiten. Handig, mocht je een een enorm ingewikkelde opname met veel muzikanten (zoals een orkest) doen. Ook handig voor bands die tijdens een optreden zelf hun monitormix willen maken trouwens.

De fabrikant: Behringer. Mijn verwachtingen zijn hoog. Ze hebben onlangs Midas overgenomen en het zou zomaar es de eerste in een hoop te gekke produkten kunnen zijn die uit die overname voortkomen. Ze zijn nog niet te koop, maar ze komen eraan!

Check de Behringer Powerplay P16 hier… en hier…

9 Comments

 1. Die personal mixers lijken wel verdacht veel op Aviom. 😉
  Maar ach, als ze goed klinken en een beetje ‘durable’ zijn. Who cares?

 2. @Peter: Helemaal mee eens. Als ze degelijk zijn is het een winnaar en gaan we ze veel terug zien denk ik…

 3. Precies, ik ben ook benieuwd naar de nieuwe digitale mixer die ze binnenkort gaan uitbrengen. Het zal me niets verbazen als daar al behoorlijk wat Midas know-how in zit.

 4. Vind het nog steeds een vreemd verhaal dat uitgerekend Midas in aanmerking kwam om overgenomen te worden. Met mij zijn er nog vele anderen die er graag mee werken en ik dacht eigenlijk dat Midas sterk genoeg in de markt stond om zelf zijn broek op te kunnen houden.
  Niet dus, helaas….Voor Behringer is het wel een hele goede zet geweest om Midas over te nemen, zo hebben ze voor een scheet-en-drie-knikkers enorm veel know-how in huis gehaald en kunnen ze al die troep van ze upgraden naar een hoger niveau terwijl de prijs op oostblokniveau kan blijven…

 5. @ Tim: Ik weet niet of ze Midas (of eigenlijk MIdas/Klark Teknik) voor weinig hebben overgenomen, maar dat ze er baat bij hebben staat vast. Ze verkopen natuurlijk ook zoveel omdat ze zo’n lage prijs hebben. Best goedkoop zou je kunnen zeggen. Ben benieuwd wat bijvoorbeeld zo’n hoofdtelefoonsysteem als hierboven beschreven gaat kosten. Misschien toch wel meer dan we denken. Een mixertje van Aviom kost 620 dollar, een inputmodule kost 1100 dollar op de sweetwater-site.

  Eigenlijk heb je er bij Aviom ook nog een distributor bij nodig van 450 dollar, anders heb je bij elk personal mixertje een stroomadaptertje nodig en dus een stroompunt bij je mixertje, en dat wil je niet. We houden het in de gaten.

 6. @ sven: oke, je hebt gelijk…. de overname zal zeker een goede duit gekost hebben maar toch is behringer de grote winnaar. Zij kunnen zo van dichtbij meekijken in de keuken van een a-merk en de technieken overnemen. Vind ik toch soort van zonde.

  Nou maar hopen dat je met zo’n headphone systeem niet gelijk een bak gratis ruis erbij krijgt.

 7. Ik hoorde dat midas zelf ook met een systeem komt.

 8. Okay…ben benieuwd…

 9. Ik lees net dat de hub rond de 220 dollar moet kosten, en de mixer 175 dollar. Dat zal hetzelfde zijn in euro’s waarschijnlijk. Hoe betrouwbaar de bron is weet ik niet, maar dat zou niet verkeerd zijn. Binnen de 1000 euro voor een systeem met 4 individuele mixers. Als het waar is. Ze schijnen in de zomer pas uit te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *