Industry standard: SSL

Ja, je hebt Neve, ja, je hebt Euphonix, ja, je hebt tegenwoordig Digidesign Icon’s, maar als het op studiotafels aankomt is de meest verkochte analoge mengtafel toch die van SSL. De 4000 serie is eigenlijk het moederschip van alle andere mengtafels als je het mij vraagt. Kun je het hierop, dan kun je het zo’n beetje overal op. Alle knoppen doen precies wat je denkt dat ze doen, de logica is heel eenvoudig.

In 1977 was SSL de eerste om een computer in een analoge in-line mengtafel (de 4000) te plaatsen, waarop al snel het total-recall idee volgde. Daarna volgde de 8000, die meer was gespitst op geluid bij beeld, en dan vooral surround. half jaren 90 kwam de SSL9000J, die het total recall idee nog een stapje verder bracht….en niet te vergeten de klank. Ook zij er digitale mixers van SSL, de C reeks is enorm populair in de broadcast wereld.

Sinds de komst van Peter Gabriel als mede-eigenaar van SSL is er veel veranderd op een positieve manier. Hij zag al snel in dat de Pro-audio wereld aan het veranderen was, en de roep om grote analoge tafels steeds minder werd. Daarom is SSL ook voor de “projectstudios” apparatuur aan het maken. Veel 19 inch apparatuur, het X-rack, de Duende, maar ook een 24 kanaals mixer met alles erop en eraan de AWS900, en het nieuwe vlaggeschip, de Duality, die zo’n beetje alles kan, tot aan het besturen van je DAW (lees: Protools) aan toe. Laatste wapenfeiten zijn de Mynx, een lege unit waar je de modules uit een X-rack in kunt schroeven, met als enige nadeel dat je geen totalrecall hebt zoals de X-raxk dat wel heeft, en de Matrix, een…..tsja, hoe zal ik het noemen, DAWcontroller, summing unit, studiohub…zeg het maar. Een veelzijdige…mengtafel ofzoiets:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *