Langs de lijn

Pro-audio is ook radio, al post ik deze mededeling meer vanwege de snelheid van werken waarbij het er bij “Langs de Lijn” aan toe kan gaan.

Een paar weken geleden werd het kampioenschap van de (voetbal)eredivisie op de laatste dag van de competitie beslist en ondanks dat de spanning voor iedereen dan oploopt, bij Langs de Lijn op Radio 1 draaien ze hun hand niet om als het gaat om de verslaggeving van 9 wedstrijden tegelijk. Twente en Ajax waren die dag de 2 ploegen die het meeste kans maakten op het kampioenschap dus daarop lag de nadruk, maar alle andere wedstrijden kwamen ook aan bod, afgewisseld met af en toe een snufje WK motorrijden en een NK korfbal.

99,9% van de luisteraars staat er niet bij stil wat een enorme infrastructuur aan communicatie, verbindingen, satellietwagens, instarts, presentatoren etc dat met zich meebrengt. En toch, ik kan de mensen daar zelden op een fout betrappen, en het klinkt allemaal nog goed ook. Alle levels liggen dicht bij elkaar in de buurt, dus overgangen tussen de commentatoren (die op dat moment elk in een andere stad ergens in NL hun werk doen), de instarts, het journaal, het gejuich van het publiek, de muziek tussendoor, de interviews: het luistert allemaal lekker weg. Daar zal het een en ander aan techniek voorbij komen, maar het is toch vooral knap mensenwerk wat je elke zondagmiddag voorbij kunt horen komen….wat zich door het onvoorspelbare verloop van meerdere voetbalwedstrijden (en de rest) tegelijk ook nog eens slecht laat regisseren. Erg knap.

Check de site van Langs de Lijn hier…

9 reacties

 1. 27mei is er in hilversum ook een workshop die hier misschien wel mee te maken heeft 🙂
  Check:
  http://www.vpt.nl/content.asp?path=cndraxp8

  Gr. Chiel

 2. Man, jij leest meer dan ik!! De moeite waard zeg ik, wie weet ga ik even kijken.

 3. tja ik vind dat soort workshops ook te gek.
  Maar denk dat die workshop nog een beetje boven mn petje gaat..
  Ben ook benieuwd naar bob katz.

 4. zet je pet dan af! Is wel allemaal in het engels, maar ik denk dat je er al van leert door er bij te zijn. Die Eddy Brixen heeft ook dat “Audio Metering” boek geschreven, echt goed, hij heeft verstand van zaken. Ik ga vandaag even kijken of ik tijd heb om te gaan. Ik ben al es eerder naar een workshop van de VPT geweest, was allemaal goed geregeld destijds

 5. zet je pet dan af! Is wel allemaal in het engels, maar ik denk dat je er al van leert door er bij te zijn. Die Eddy Brixen heeft ook dat “Audio Metering” boek geschreven, echt goed, hij heeft verstand van zaken. Ik ga vandaag even kijken of ik tijd heb om te gaan. Ik ben al es eerder naar een workshop van de VPT geweest, was allemaal goed geregeld destijds.

 6. Het zelfde geldt voor cinevideo, die maken 2 programma’s tegelijk per wedstrijd; Ă©Ă©n voor Eredivisie Live en Ă©Ă©n voor de NOS..
  Op die zondag was ik bij Nec-ajax.. Als ajax kampioen was geworden, had ik met de huldiging met een paraboolmicrofoon moeten lopen.. Wat een apart ding!

 7. He jasper,

  Wat had je dan moeten doen met die mic? Moest je dan bij de spelers of het publiek lopen?
  Nog nooit gehoord van zo’n ding. heb ’t wel ff gegoogeld;)

 8. @ Jasper: gaaf man, dat zijn inderdaad aparte dingen, worden nog steeds vaak gebruikt om mensen op afstand af te luisteren, met zo’n enorme richtpijp erin. Leuk dat je die dingen doet, toch? Doe Mischa (HGT) de groeten van me als je hem ziet.

 9. We hadden er een dpa ingeplakt met een zender.. Tijdens de eventuele huldiging zou ik dan moeten richten waar er wat gezegd werd..
  Ja, is zeker leuk! Heel wat anders dan bandjes op een podium.. Maar toch audio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *