Luidheidsnorm

Krijn (thanks!) stuurde me deze link, die je niet eens hoeft te klikken, want ik quote de tekst:

Een projectgroep van de European Broadcasting Union (EBU), een samenwerkingsverband van publieke omroepen in Europa, heeft een aanbeveling uitgebracht die een einde moet maken aan de verschillende geluidsniveaus van reclame. Het indringende geluid van commercials, trailers en jingles, die ‘harder’ klinken dan een programma, is al jaren een bron van irritatie voor veel kijkers en luisteraars. Het geluidsverschil komt onder meer door verschillende compressietechnieken. De ‘R128-aanbeveling’ moet onder meer zorgen voor “luidheidsharmonisatie binnen en tussen zenders, betere artistieke expressiemogelijkheden en daarmee, uiteindelijk, voor een grotere tevredenheid zorgenonder kijkers en luisteraars.” Er komt onder meer een nieuwe meetmethode.

Meer over die “R128 aanbeveling” lees je hier…

7 reacties

 1. Eindelijk!

 2. Vraag me wel af waarom nu pas?
  Daar hebben mensen toch al zo lang last van…

 3. Ja idd waarom nu pas! Maar blij dat er verandering in gaat komen!

 4. Klinkt goed.

  Ik hoop alleen dat ze ook bij de doorgifte van het signaal (UPC) ook een opleiding in deze techniek krijgen. Zeker bij ‘On Demand’ funkties zijn de volume verschillen nog vele malen groter tussen de programma’s en de UPC-reclames en trailers. Ook willen deze trailersben reclames nog wel eens uit fase staan of links/rechts is omgedraaid. Erg bijzonder voor een bedrijf wat ook HD beelden door geeft.

 5. Bij UPC gaan ze dit ook toepassen, bij alle kabeldistributeurs gaat het doorgevoerd worden. Ik ben een paar keer bij UPC geweest, en het is niet zo makkelijk als het lijkt om alle audio uniform te krijgen wat level betreft. Wordt vervolgd…

 6. En …. Kost me wel een nieuwe meter. En deze zullen (zeker in het begin) niet goedkoop zijn !

 7. @Bastiaan: Zeker…..ik heb er op een beurs een van RTW gezien: 2000,- euro. Je kan ook die pluginversie van TC kopen, die kost ook nog steeds behoorlijk wat geld. Maar er zal wel snel een goedkoper alternatief komen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *