papagaaien

Man, wat lopen er toch een hoop mensen rond in ons wereldje die elkaar napraten, niet normaal meer. Ik weet zeker dat meer dan de helft van de “techneuten” die hier en daar posten in fora, groepen, clubjes of wat dan ook meer roepen ipv luisteren. Echt, de meest ingewikkelde manieren van mixen, busje hier, parralle compressie daar, deze compressor zus, deze galm zo…..worden bij het minste geringste gediscussieerd….maar het zal allemaal wel. Ik hoorde laatst zelfs iemand zeggen dat ik alles door mijn Manley comps heen haal en dat ik alles met een SE Gemini microfoon opneem…..iemand die ik nog nooit ontmoet heb. Tsja, daar zou het niet mooier van worden. Ik vind de SE op sommige vocals te gek, net als de Manley, en net als alle andere apparatuur……..maar soms is het niet wat je zoekt of wordt het er niet beter van. Ik moet steeds weer zoeken en luisteren naar wat werkt en wat niet, bij elk instrument en bij elke stem. Niet dat daar veel tijd voor is als ik ga opnemen, maar heb wél altijd 3 of 4 alternatieven (mics/comps) voorhanden als iets niét werkt….goed voorbereiden dus.

Ga niet mensen lopen napraten om “dik” te doen en zeggen dat dit niet goed klinkt of dat dat niet lekker werkt als je het nog nooit gehoord hebt. Je valt vroeger of later toch door de mand, lees goed om je heen en je begrijpt wat ik bedoel. Kom op, neem jezelf serieus. Het is een vak.

18 reacties

 1. Zo is het maar net! (of is dit nu ook na praten? Haha)

  Gewoon je eigen intuïtie volgen! Veel doen en veel proberen.

 2. @ Paul: hahaha, nee man, jij, en veel mensen die ik persoonlijk ken l*llen niet uit hun nek maar luisteren naar wat ze doen, gelukkig. Maar soms moet ik het even kwijt.

 3. Maar ik weet helaas heel goed wat je bedoeld!

 4. Ik kom dit, zeker op internet, toch nog vrij vaak tegen… Wat hier een beetje mee samenhangt is dat veel mensen meer bezig zijn met metertjes kijken dan met luisteren… Zelfde geld voor die superingewikkelde routings die sommige mensen kunnen bakken, vaak lost het verplaatsen van de mic alles al op…

  Maarja, volgens mij zit ik Sven na te praten…

 5. Als iedereen daarmee zou stoppen zouden ze gearslutz ook wel op kunnen doeken. 😉

 6. @Peter: Haha, precies!
  @Bouncy: die routings ja…..even door 4 bussen heenhalen parrallele compressie hier, 4 dubbele galm retour met sidechain….ja, de beste oplossing vind je op de forums!

 7. @Sven, ja, maar je bent wel de iZoptope Ozone op de galm vergeten… 😉

 8. op het licht-geluid forum is mike manders een “gebruik je oren” topic begonnen… kan wellis zon zelfde gevalltje zijn.

 9. Mike is een van “de goeie”. Als je eenmaal serieus bezig bent met audio haat je die losers op een gegeven moment. Ze lossen zichzelf op op en duur, maar toch.

 10. @ sven, dat bedoelde ik ook.
  maar die zou met die topic wel de zelfde gedachten hebben gehad
  als jij.

 11. Waarschijnlijk heb je het nu over dezelfde gasten die de techniek deden bij dat Super Bowl half time filmpje van de Black Eyed Peas….

 12. @Krijn: ja weet ik, ik neem je niets kwalijk!

  @Alan: ik ga die superbowl hier ook nog wel even bespreken….

 13. Tsja, de superbowl. Het is niet de eerste keer dat het mis ging.
  Jaren terug zong Billy Joel het volkslied. Hadden ze een Antares Autotune op z’n stem gezet, maar volgens mij stond ie op een verkeerde toonsoort. Dat filmpje is wel op youtube te vinden.

 14. Jeetje, ik zit net die halftime show van de Black Eyed Peas terug te kijken, dat ze autotune gebruiken vind ik nog tot daar-aan-toe, maar dat mic’s gewoon niet op tijd aanstaan en dat er geplaybacked word…

 15. dag beste collega’s,
  ik moet wel lachen met dit soort dingen. ik zal er verder niks aan vuil maken, Sven heeft gelijk: “Het is je vak!”

 16. overigens…. met “gebruik je oren” is wel alles opgelost. er zijn geen regels met opnemen of met mixen. ik gebruik geen Summit TLA100A omdat ie zo cool is, want soms werkt ie namelijk helemaal niet op een bepaalde stem, ondanks dat het een te gek apparaat is, daarom zet ik m soms aan de kant, en ja, dan kan het weleens gebeuren dat een FMR audio Really nice compressor beter werkt, dus wat maakt het uit??? Gebruik je oren, dan komt alles goed toch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *