Pink Floyd vs Itunes

Pink Floyd heeft een rechtszaak, die ze hadden aangespannen tegen hun platenmaatschappij EMI, gewonnen. Die rechtszaak ging over het verkopen van digitale downloads van losse tracks van Pink Floyd op Itunes, waar Pink Floyd het niet mee eens is.

Pink Floyd staat o.a. bekend om het maken van conceptalbums, een album met een duidelijke rode draad erin, en ondanks dat die liedjes op zich best pareltjes kunnen zijn, je gaat ze pas echt begrijpen als je ze in de contekst van de plaat hoort. Daarom claimde Pink Floyd ook dat ze alleen complete albums wilden verkopen op Itunes, en dus geen losse tracks van een album. En dat kan niet op Itunes. En mede doordat er in geen enkel contract van Pink Floyd met EMI ook maar iets staat over digitale downloads via Itunes of welk andere medium dan ook heeft de band gelijk gekregen. De losse tracks van Pink Floyd zijn voorlopig nog te koop op Itunes maar voor hoelang weet niemand.

Ik weet niet of het nog van deze tijd is, maar ik vind het een goede move van Pink Floyd, en het is ook waar ze voor stáán. Ik moet ook eerlijk zeggen dat “The Wall” en “Dark side of the moon” als plaat met een verhaal goed wegluisteren. Er zijn niet heel veel conceptalbums, maar er zijn er toch genoeg om van te kunnen genieten. Muzikale verhalen die een uur of meer duren, met inhoud waar je zelf een hele visuele invulling aan kunt geven. En omdat ik die albums ken denk ik dat ik er ook meer van weet dan de mensen die enkel het liedje “Another Brick in the Wall” en “Shine on you crazy diamond” kennen, want ik weet in welke context ik ze moet plaatsen….maar ja. Subjectiviteit ten top.

Hoe dan ook: Pink Floyd vecht nog steeds tegen de machine, kijk maar hier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *