PMC LB1

Vandaag had ik heel kort de tijd om een set PMC LB1’s te testen (sorry Wytse, te weinig tijd!), niet dat ik ze niet langer had kunnen houden, maar ik heb gewoonweg te weinig tijd, en wil niet zonder veel ervaring met een bepaalde set speakers allerlei tracks gaan mixen. Wat ik vandaag heb gedaan is 10 Protools-sessies waar ik al een mix van had gemaakt geopend en elk liedje in 10 minuten aangepast naar wat ik lekker vond klinken. Zoals met alle speakers die je voor het eerst hoort vallen je direct dingen op in de balans enklankkleur, dus ik heb direct gedaan wat me goed leek, 10 minuten, en toen door naar de volgende sessie.

Toen ik de PMC’s voor het eerst beluisterde viel me op dat ze wat donkerder klinken dan mijn Proac Studio 100’s, iets minder hoog, of juist wat meer mid en laag misschien. Eerlijk gezegd klonk het me niet te gek in de oren: minder hoog, minder breed stereobeeld, het kan niet zo heel hard zonder dat het gaat vervormen (niet dat dat persé nodig is), dus het was even wennen. Maar na een uur luisteren bleek dat ik behoorlijk gewend was geraakt aan het geluid en toen viel me op dat de plaatsing van instrumenten heel erg duidelijk was, en dat er een diepte in de set zat die ik nog niet uit de Proac’s gehoord had. Gaandeweg werd het alleen maar beter en denk ik dat ik na verloop van tijd veel sneller kon bepalen waar ik dingen kon verbeteren, in detail en qua totale sound. Heel vreemd om na een paar uur betere beslissingen te kunnen nemen en “meer” te horen dan bij aanvang. Toen ik mijn Proac’s terugplaatste om te luisteren hoe het zich vertaalde van de PMC’s naar de Proac’s viel me op dat het level van detail op de Proac’s toch een stukje minder was. Maar dat kan ook beleving zijn, voor hetzelfde geld ben je na een uur weer gewend aan de Proac’s…..Toch gaat het het erom wat je zelf lekker vind werken en of het zich goed vertaald naar de buitenwereld (thuis, in de auto, op de keukenradio etc), en ik heb het idee dat de PMC’s dat beter doen dan de Proac’s. Helaas staan ze nu voor me, ingepakt in een doos en gaan ze morgenochtend weer terug naar Michiel van Joystick. Komende week ga ik luisteren naar PMC OB1′s, PMC AB-2’s, SE Electronic “The Egg” (op uitnodiging van Se Electronics/Total Sonic, in London :-)) en hopelijk de Event Opal. Tussen al het mixen door dan maar ergens…druk!! Waarom? Omdat ik een meer fullrange main systeem wil hebben, meer laag, zonder losse subwoofer.

3 Comments

  1. Ah, jammer, maar maakt niet uit, k had er zelf ook geen tijd voor gehad…

  2. Sven, als je toch bezig bent met monitors: er is van RCF een nieuwe monitor uit en wel de RCF Ayra. Ik ken ze niet maar je weet dat ik full range RCF’s heb en daar zeer tevreden mee ben. Daarnaast hebben ze ook de Mytho Series, die ik ook niet ken.
    Misschien een idee om die ook eens te bekijken?

  3. Ik heb een set PMC LB1’s te koop in Black Ash, ze zijn in perfecte staat, niets op aan te merken. Aansluiting met Neutrik Speakons (NL4FX). Bi-wireable. Als iemand interesse heeft, laat iets weten op sbssl@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *