Protools NATIVE

Eindelijk. Wytse smste me net dat Protools Native eraan komt…..het blijft half native, maar het draait in elk geval op de processing van je PC/Mac….maar je hebt er nog wel een kaart voor nodig waar je alleen met de Protools-connector in kunt….op z’n AVID’s weer.

Maar toch, het begint erop te lijken. Check het hier… en hier…

15 reacties

 1. Ik vraag me af hoe lang het duurt totdat hier een (half gare) hack voor is zodat je ook zonder kaart kunt protoolen…

 2. als die kaart 500 euro kost zijn we allemaal happy toch ?
  hihi

 3. Nee, daar zou ik niet vrolijk van worden, dan word het dus NOG makkelijker om zelf een ProTools set te hebben, en de markt is al zo vol… Mensen mogen het AVID misschien kwalijk gaan nemen dat deze kaart waarschijnlijk weer godsvergeten duur gaat worden, maar zo houden ze (naar mijn mening) de markt wel een beetje intact…

 4. correctie ik zie net dat hij toch zo`n 3000 euro kost.
  agjah…. niet minder happy.

 5. En als je dan kijkt hoe weinig componenten er op zo’n kaartje zitten… 😛

 6. @ Bouncy: Er is al een poosje een halfgare HD hack, ik heb em al op de laptop. Je hebt er alleen niets aan, teveel bugs. En het zal AVID worst wezen als ze de markt intact laten of niet. Ik denk dat Protools HD zwaar zal gaan worden wat de druk op je processors betreft…LE loopt natuurlijk als een zonnetje, maar wat gebeurt er straks met HD met zo’n Native kaart? Ik denk dat HD met TDM-kaarten het allerbeste blijft om snel met HD te kunnen werken. Maar toch, interessant is het wel.

  @Krijn: Het is op het randje he, 3000 euro. Je hebt 2e hands pcie TDM kaarten voor rond de 3250 tot 4000 euro….blijft dus lastig om te kiezen vind ik. Maakt natuurlijk ook nog uit hoe sterk je Mac is…en alleen RTAS plugins, geen TDM. Ach ja, de tijd zal het leren….Wytse zal er binnenkort wel een mooi verhaal over schrijven 🙂

 7. @Sven: Had ik er maar tijd voor, dan had ik wel gekeken of er een review exemplaar van te bemachtigen is…

 8. Je kunt toch gewoon componenten tellen en kopen bij baxshop en er zelf een weekje aan sleutelen;)?

 9. Haha, ja, dat denken er meer ja!

 10. Als je het stukje software van die chip weet te achterhalen is dat volgens mij best te doen…

 11. Ik denk dat ik er wel voor wil gaan. Mijn computer is snel genoeg om de plugins door de cpu te laten draaien. Via deze manier ben ik toch bij de tijd met protools en het is beter te betalen. Ik vind het goed nieuws!!

 12. vergis je niet Jaco, ook het afspelen van tracks kost kracht, en hoe meer tracks hoe meer rekenkracht je Mac moet leveren. Bij Protools werkt het met voices, bij jouw set ook. Bij TDM werkt dat allemaal op de kaarten. En het is een PCIe kaart, die past niet in een G5 he, heb je een MacPro voor nodig. Of een PC.

 13. je moet toch wel een behoorlijke “BIG MAC“ hebben wil je tegen een Protools HD PCIe versie op kunnen denk ik.
  dus buiten dat kaartje van 3000 euro
  komt er nog een Mac pro van 7 a 8000 euro bij…

  en dan heb je nog steeds 0 I/O

  Lijkt me duidelijk dat het toch echt voor de “prow“ gebruiker blijft.

 14. Haha, ja, voor de “prow”! Idd, er moet wel een heftige mac achter. AVID heeft nu een deel van waar zij geld aan verdienden weggeven, de processingpower kun je nu dus bij Apple kopen waar je daar eerst alleen TDM-kaarten voor kon kopen. Apple vaart er dus wel bij vermoed ik.

  Het verschil is dus nihil: Ik koop denk ik liever een goeie TDM set waarbij ik een gegarandeerde “track count” heb en mijn RTAS plugins via de mac aanspreekt dan een kaart waarvan ik niet precies weet hoeveel sporen ik kan draaien….Aan de andere kant weet ik dat binnen HD ook niet, maar ik ben niet heel wild met plugins, dus ik kan nu lachend een spoor of 120 draaien (musicals/orkesten etc)….dat moet ik met een sterke mac nog zien. Zou kunnen, maar toch. Ik ga het eerst es afwachten en luisteren naar hoe de eerste reviews klinken…

 15. Wat zou beter werken?

  – 3x mix farm 1 x mix core via magma chassis met pt. 6.4
  of
  – Avid native HD met PT 8

  Misschien dat ik ergens iets fout doe…., maar sommige plugins kan ik met die set niet tdm draaien omdat het teveel dsp vraagt. Terwijl via een RTA ik makkelijk met een aantal zware plugins tegelijk kan draaien.

  Computer is een pc met intel 2,6 GHZ I3 processor, 4 gb intern geheugen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *