School….

Naast het werk in de studio en mijn werkzaamheden als freelancer overal en nergens geef ik ook les in geluidstechniek. Het nieuwe jaar is weer begonnen en ben zoals altijd met frisse moed weer van start gegaan, maar toch blijft het me elke keer weer op- en tegenvallen én frustreren dat er altijd leerlingen te laat zijn, er helemaal niet zijn, de houding hebben van een mega-ster terwijl ze niets kunnen, niet opletten, domme dingen doen, zitten te chatten of te internetten terwijl ik voor mijn gevoel belangrijke dingen aan het uitleggen ben…..Waar ligt dat toch aan?

Gelukkig zijn er ook een hoop positieve uitzonderingen (jullie weten wie jullie zijn jongens, en voor jullie doe ik het ook) maar geloof me op mijn woord, ook al klink ik als een oude l*l: In mijn tijd kon ik alleen maar wensen dat er opleidingen bestonden waar je zoveel kon leren als hier, in alle vrijheid, met steeds beter wordende apparatuur die je kunt gebruiken wanneer je wilt. Punt is alleen: Je moet er zelf wat voor doen, van alleen naar school komen wordt je geen briljant technicus. Als je dat ook niet wilt worden: geen punt. Maar verveel mij niet en verveel je klasgenoten niet met jouw geneuzel. Sterker nog: Ga gewoon naar huis. Doei, en ik kom je vast wel weer ergens tegen. Maar niet in mijn werkveld.

13 reacties

 1. Nu maar hopen dat de klassen dit lezen, of de gene die het wel hebben gelezen zo vriendelijk zijn het aan elkaar door te geven..
  Maar sommigen zijn gewoon twitter/facebook verslaafd.

 2. @Chiel, Ik ben ook behoorlijk twitterverslaafd, maar t moet toch niet zo moeilijk zijn om 1,5 uur je telefoon in je zak te houden…

  Groot gelijk trouwens Sven, als ze in de les al geen intresse tonen, hoe moet dat later dan? Als een opdrachtgever vraagt om iets in je “vrije tijd” te doen, zul je het ook moeten doen.. Zelfde geld voor huiswerk…

  Ik snap het niet, naar school gaan is ONTZETTEND duur, maak er gebruik van!

 3. Behoorlijk punt!! Dankje voor de jaren les die ik van jou heb mogen krijgen 🙂

 4. @ Bouncy: Sommigen hebben er toch een beetje moeite mee. (ik niet)

  Maar tis ook een stukje respect tonen..
  Ik weet nog hoe geintreseerd ik was bij de lichtlessen maarja.. ik was netjes aanwezig en hield me stil 🙂
  Sommigen denken misschien dat ze al helemaal dé man zijn omdat ze wat leuke klusjes hebben gedaan maarja die zullen vanzelf tegen de lamp lopen.

  Suc6!

 5. haha tegen de lamp lopen… leuk bedacht Chiel!

 6. I’ll spread the word!

  En ja, zoals je weet, Audio is mijn zwakke punt.
  Ik ga niet via een comment een complete uitleg geven, en als het goed is weet je het e.e.a. al (van Gerard?).

  (Ik denk dat ik een beetje last heb van een soort van Faal Angst in een groep, want met de praktijk opdracht vóór de kerst vakantie, daar kon ik gewoon rustig mijn ding doen om het uit te zoeken zonder de groepsdruk waar ik normaal mee te maken krijg.)

 7. Ik doe een particulieren geluid opleiding.
  Ik kan gewoon niet begrijpen dat je bij zulke intressante lessen
  die je haast gratis kan krijgen om niet je aandacht er bij te houden.
  ik moet gewoon een jaar werken voor mijn opleiding, en dat heb ik er voor over!

 8. @ Dennis
  Precies !
  Ik ben dan een ex leerling van Sven (@ Sven, dat klinkt pas oud.)
  Als je lol in het vak hebt hoef je ook geen moeite te doen om geconcentreerd te blijven en vliegt zo`n les voorbij.
  Bij sommige onderwerpen moet je wel een zetje in de goede richting krijgen voor dat je jezelf echt kan verdiepen.

 9. ook al zijn de lessen van sven echt goed, en een van de weinige lessen waarin ik echt wat leer, ben ik ook niet altijd aanwezig.

  @dennis:
  het probleem van dat de lessen zo goed als gratis zijn, is dat er een hoop mensen zijn die eigenlijk helemaal geen interesse hebben in (licht/geluid/video) techniek. deze groep mensen is vaak alleen geïnteresseerd in de cool factor van de bizz… en halen het niveau zo onderuit, dat er naar mijn inzicht te weinig wordt verwacht van de leerling. en de lessen minder interessant worden, waardoor de motivatie van onder andere mij flink onderuit word gehaald.

  @sven:
  ik vind dat je echt goed bezig bent, ook al word het je door ons niet makkelijk gemaakt. keep up the good work.

 10. Chiel Stapelbroek

  In de 1e is dit denk ik het ergts.
  Ik zelf werd erg gedemotiveerd door de medeleerlingen die er geen zin in hadden, maar ook door het lange reizen. Maar ook eerlijk gezegd door de vele les uitval en soms de onduidelijkheid. Nou moet ik er ook bij zeggen dat ik in de 1e nog hele andere plannen en verwachtingen had bij S&V. Pas na stage ontdekte ik pas de interessante kanten van het vak en wat ik er zelf mee kon gaan bereiken.

  Echt tof dat het tegewoordig al top in orde is met al die mooie les locaties zoals in de DRU. Had ik dat maar in de 1e! of in iedergeval al mooie stage plekken.
  Maargoed, klein beginnen!

  Sven ook bedankt voor die 4 jaren les in audio!
  Ben alleen nog lang niet uitgeleerd!

 11. Ik heb les gehad van Tijmen, en was er altijd. Buiten het feit dat ik veel van ‘m geleerd heb was het ook altijd erg gezellig. Maar daar weet Sven ook alles van. 😉

 12. Opzicht… Ik doe Sound & Vision echt om het “sound” gedeelte, licht intresseert me eigenlijk geen “zak”, maar dat betekend NIET dat je dan maar wat voor jezelf kunt gaan doen.. Beter let je op, want wieweet, het hoort allemaal bij elkaar en je weet nooit wanneer het van pas komt.

  Maarja, mensen die niks willen leren (de domme mensen) hebben we ook nodig in dit vak, iemand moet die trussen in elkaar rammen…

  Als ik alles wat ik nu (voornamelijk van Sven en Roel trouwens ook..) heb geleerd zelf zou moeten uitzoeken, zou ik nog 3 jaar (ofzo) nodig hebben…

  Sja, mensen die het voor anderen verzieken, je hebt ze overal en komt er nou eenmaal niet vanaf… Negeren is de beste optie, want aandacht is wat ze eigenlijk willen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *