Software/firmware

 

 

 

 

Man, vandaag mezelf weer een lesje in ICT gegeven. Ik heb een poosje geleden een BlackMagic ATEM Television studio gekocht. Dat is een 19inch unit waarmee je 6 HD-SDI camera-inputs tegelijk kunt bekijken en mixen. Heel tof en handig maar er zitten nog al wat haken en ogen aan. Ik neem één keer in de maand een band op in mijn studio, beeld- en geluidregistratie en er wordt dan gebruik gemaakt van HD camera’s. Via HDMI kun je die cameraoutputs in de Blackmagic unit stoppen en monitoren/mixen….althans, dat kán wel, maar niet als je HDMI kabels hebt van 10 meter lang, dan werkt het niet meer. Waarom dat niet werkt weet ik niet precies, want als ik diezelfde kabel in een tv stop zie ik een prachtig plaatje…Hoe dan ook, de camera’s die ik gebruik hebben alleen HDMI output (en composiet uiteraard, maar dat ziet er niet uit) en géén SDI, wat de Blackmagic unit ook accepteert. Dus ga ik camera’s met SDI outputs gebruiken want daar kun je met gemak 100 meter kabel tussen hangen voordat je signaalverlies hebt. Maar ik wilde toch even testen hoe en óf dat zou werken. Dus vandaag de BlackMagic unit mee naar school genomen en daar aan laten sluiten op 4 SDI bronnen…maar geen beeld. Hmmm. Typisch. Ik heb de unit nu een maand en heb destijds direct de software van de site van BlacMagic gedownload en geinstalleerd. Wat bleek vandaag na een uurtje klooien/zoeken/uitproberendownloaden: Ik moest de besturingssoftware updaten (je stuurt de unit aan met een computer, laptop in mijn geval) én de unit zelf had nieuwe firmware nodig….en toen werkte het! Daar werd ik uiteraard blij van, maar wat dit soort dingen betreft werk ik toch veel liever met analoge spullen want daar heb je dit soort geneuzel niet…maar dan ziet het er ook niet uit. Tuurlijk, je kunt met een te gekke analoge cameraset opnemen, maar dan betaal je letterlijk 10 x zoveel om dezelfde kwaliteit te halen als dat ik nu doe…en das nou ook weer niet de bedoeling. En om het in de audiosferen te houden: Je kunt met AES audio in, en dat komt er dan via USB in een MP4 met beeld weer uit. Erg handige unit dus, maar dat je geen lange HDMI kabels kunt gebruiken vind ik slecht. Zeg dat dan als je je spullen aanprijst. Ja, een kabel van 1,5 meter werkt, maar dan kun je dus maar 1,5 meter van de unit af met je camera, en dat is gewoon te kort.

Check de BlackMagic ATEM Television studio hier…

6 reacties

  1. Wijze les dus: Analoog is veel toffer 🙂 Dat video er analoog niet uitziet tenzij je er 10x zoveel voor uitgeeft…… Geld eigenlijk toch ook voor audio? T klinkt vies tenzij je er meer aan uitgeeft, dan klinkt het mooi-vies 😉

    Of heb ik gewoon teveel propaganda gehoord? 😉

  2. Pffff… Dan heb je nog nooit een Fairchild 670 met de laatste firmware gehoord! Geen bugs meer en de klank is zoveel beter geworden.

  3. Ja, Firmware van de Fairchild is dik in orde!

  4. Misschien heeft het te maken met het type hdmi kabel ? (1.3/1.4/1.4a)

  5. yo Bram,

    Thanks. Ik heb 1.4 en 1.4a én 1.4 met Ethernet geprobeerd maar het hielp niets. Misschien dat nu met die nieuwe firmware het euvel is opgelost, maar ik vermoedt van niet, ik ga het deze week effe proberen, ik laat het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *