Stage / Assistentie / Werk

Regelmatig krijg ik brieven, telefoontjes, mailtjes, smsjes, faxen en postduiven of ik ruimte heb voor een stageloper, een assistent, extra personeel etc. Helaas moet ik bijna altijd “nee” verkopen, en vaak wordt dat niet helemaal goed begrepen.

“je hebt toch een eigen studio?” Ja inderdaad, maar daar ben ik niet altijd. Ik freelance ook zeker de helft van de tijd in andere studios. Dat verklaart dan ook direct waarom ik geen personeel nodig heb. Ik neem zoveel werk aan als dat ik zelf aankan, ik huur alleen mensen in als ik zelf niet kan, en dan zijn dat ook vaak mensen die ik zelf goed ken, en van wie ik weet dat ze de kennis en ervaring hebben om een klus te klaren.

Ik heb wel eens mensen uitgenodigd om met me mee te lopen en rond te kijken, maar ik voel me daar nooit lekker bij. Van huis uit ben ik sociaal en wil ik onderhoudend zijn naar mensen toe, oftewel: ze het naar de zin maken. In een opname / of mixsessie kan dat niet, want dan ben ik aan het werk voor klanten, en daarbij is het ook nog es de vraag of die klanten überhaupt wel een “pottekijker”, want zo zien ze belangstellenden toch vaak, in de studio willen hebben…

Door de jaren heen heb ik bij meerdere studios stagaires zien lopen, waarvan ik de meeste nooit meer heb teruggezien. Gek genoeg denkt het merendeel dat ze na 2 maanden de meest vette artiesten opnemen of mixen….maar zie je een bekend artiest zijn meesterwerkje in de handen van een 18 jarige jongen leggen, die net van het SAE afkomt?

Wat je beter kunt doen is met je eigen spullen, die je met veel sparen bij elkaar hebt verdiend, je eigen ding doen. Iedereen wil in de grote studios werken, maar vraag je es af hoe het er over 20 jaar uitziet? Zijn er dan nog steeds grote studios, of wordt er dan veel op zolderkamertjes, projectstudios of waar dan ook gedaan? Ik weet het niet, maar de kans is groot dat het thuis opnemen steeds makkelijker en beter wordt. En dan heb je dus al 20 jaar ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *