Stereo Summing?

Ik zit te denken om de signalen uit mijn converters per output naar een summingunit te sturen. Ik heb een beetje rond zitten kijken naar het aanbod, maar wat me steeds opvalt is dat er een heleboel units zijn die stereoinputs hebben. Je kan dus bijvoorbeeld “stems” zoals drums, keys, backing vocals etc de summingunit insturen, of, als je iets echt helemaal 100% stereo links en rechts wilt hebben die stereo inputs insturen. Maar iets echt helemaal hard links of hard rechts in je mix plaatsen komt niet heel vaak voor, althans, bij mij niet.

Mijn gevoel zegt dat je beter 1-op-1 kunt summen, en de panning op je summing-unit zou moeten doen. Want anders sum je alsnog in de box. Goed, wel minder dan normaal, maar bijvoorbeeld je drums die je dan naar zo’n stereoinput stuurt, die zijn al gesumd in je DAW. Toch? Of zou het effect van je stems samen mixen zo’n drastisch verschil opleveren? Ik vermoed dat het 1-op-1 beter is, in theorie zeker, maar of ik het verschil merk? Geen idee.

De opties die ik nu op het oog heb zijn de Neve 8816, de SSL modules voor in m’n X-rack en de SSL X-desk. Ik ga het laten weten.

5 reacties

 1. Ben erg benieuwd wat je bevindingen zullen zijn. Ik heb er veel over gelezen, maar ik ben nog niet overtuigd van het hele gebeuren.
  groetjes,
  Udo

 2. Ik ben er ook erg benieuwd naar ja. Ik vrees dat het niet veel uit gaat maken. Heb gisteren intensief een summingtest beluisterd, met units als een SSL9000, een Yamaha 01V96, een manley mixer, een Dangerous unit, Protools LE & HD in the box, en nog meer. Zonder dat ik wist waar ik naar luisterde koos ik blind voor de Manley en PT HD in the box. Keer op keer. Enige wat echt een gruizig ging klinken was een digitale Tascam tafel. Maar goed, ik ga het toch proberen in mijn eigen ruimte.

  Ik kwam deze nog tegen op Gearslutz, over een Neve 8816, het verschil tussen origineel en 8816 kon ik wel aardig horen. http://www.gearslutz.com/board/gear-shoot-outs-sound-file-comparisons-audio-tests/152359-neve-8816-real-test.html

 3. Ja, dat verschil tussen die 2 mp3tjes op op dat gearslutz topic is dan weer enorm. Maar ik vraag me dus af in hoeverre dat door de analoge summing komt.

  Ik haal bijna altijd mijn hele mix door mijn millenia nseq2. Soms niet eens om te eqen (alhoewel dat hoog daarvan echt te gek is). Doordat ik de mix door die bak heen haal, wordt het echt al veel beter. Vetter, veel meer presence en meer samen. Ik werk bijna altijd met analoge randapparatuur. Maar of die summing dan zorgt voor een betere sound… daar ben ik dus benieuwd naar.

  By the way, heb jij al protools 8? Moet ik al over. Ik zit nog met 7.4 HD.

 4. De vraag is inderdaad altijd hoe de mensen achter die test het aangepakt hebben. Eigenlijk kan je het zelf het beste, je weet wat en hoe je het doet.

  Bij mij is het niet anders, ik zit ook mijn analoge apparatuur te inserten in Protools. Manley, Summit, dat hoor je wel inderdaad, en goed ook. Werkt prima, alleen wel effe goed de hardware delays instellen. Dat merk je toch als het een paar samples scheelt. Ik ben trouwens op zoek naar een goede hardware EQ. Zat zelf een beetje aan de SPL Passeq te denken, als schijnt ie niet echt gebruikersvriendelijk te werken. Een aparte pot voor cut en een aparte voor boost van frequenties. Massive Passive schijnt ook niet alles te zijn. voor kanalen zijn de X-rack eq’s echt heel goed. NSEQ2 lijkt me ook wel wat. Ik zie wel. Keertje apparatuur ruilen om te testen? 🙂

  Je hoeft nog niet naar 8. Heb em op m’n laptop voor LE, maar op HD hoor ik nog niet zulke goede geluiden, rare vastlopers etc. Even wachten tot versie 8.3 denk ik. Ik draai ook nog op 7.4 HD. OP de laptop is het wel okay trouwens, maar wel een zwaar op de processor leunende software.

 5. Lijkt me een leuk idee om eens wat apparatuur uit te wisselen. Maar voorlopig kan ik het even niet missen ivm het mixen van een aantal projecten. Vandaag kreeg ik trouwens die bricasti m7 binnen. Dat ding is echt ontzettend goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *