Stereomic’s

Ik houd van stereotechnieken bij opname, omdat ze bij akoestische opnames erg goed tot hun recht komen: Als je het slim toepast kun je enorm goed een waarheidsgetrouw geluidsbeeld maken wat gelijk is aan de realiteit, of zelf mooie ruimtes creeren die er misschien niet eens zijn. AB, XY of ORTF zijn de bekende varianten, ik kwam een stuk tegen wat de voor- en nadelen van verschillende technieken mooi heeft gerangschikt.

Check die site hier…

9 reacties

 1. Alexander Nijman

  Als je een stereo mic setup gebruikt, heb je dan al je ambient microfoons ook stereo?

 2. @ Alexander: Er vanuitgaande dat ik in de studio aan het werk ben: Meestal wel ja. Als ik drums opneem zet ik ook wel es een mono ambient mic neer (omni), dat wil voor drums ook wel eens goed werken.

 3. Toch mis ik hier wel Blumlein Stereo. Als je een mooi klinkende ruimte hebt is dat echt prachtig.

  http://www.homebrewedmusic.com/wp-content/uploads/2009/03/patterns.jpg

 4. Mee eens, Blumlein rocks. Blumlein wordt wel vermeld trouwens, ze zeggen dat het mono-compatibel is, en dat klopt ook wel. Ik heb die AEA R88, die werkt echt als een dolle voor koorwerk en allerlei instrumenten die “open” moeten klinken. Die ribbons staan zo in fase dat het heel erg realistisch klinkt allemaal, en als je met een 4-koppig BV-koortje werkt en je doet 4 dubs, steeds de BV’s een kantje laten opschuiven krijg je echt iets bijzonders. Aan de andere kant, het is niet echt stereo meer, het zijn 4 kanten. Misschien dat er daarom weinig over in het artikel staat. Maar toch, door 2 speakers klinkt het te gek!

 5. De Recorderman techniek staat er ook niet tussen. Terwijl dit ook een stereotechniek is?

 6. toch?

 7. Recorderman is iemand van recording.org-forum en heeft een 3-mic setup ontwikkeld waarmee je een goede drumsound kan maken.
  Dit is niet echt een stereo opstelling. Bij stereo microfoon technieken draait het om lokalisatie. Je probeert een zo realistisch mogelijk stereobeeld te creëren waarbij elke bron vanuit de juiste positie klinkt.
  Op de onderstaande link kan je zien hoe lokalisatie werkt bij verschillende stereo opstellingen. Ook kan je eigen opstellingen maken.
  http://www.hauptmikrofon.de/ima2-folder/ImageAssistant2.html

 8. @Peter: Recorderman techniek is volgens mij gewoon met 2 overheadjes hoor.
  Deze werd al gebruikt bij John Bonham (Led Zeppelin).
  http://www.hometracked.com/2007/05/12/recorderman-overhead-drum-mic-technique/

  Dat met 3 mics noemen ze de Glyn John’s techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *