Synchronicty

Niet alleen een geweldig album van The Police, maar een hele klus om een paar apparaten met elkaar “in sync” te laten lopen.

Vandaag was ik op de school waar ik les geef een beetje aan het uitzoeken hoe ik met een Digidesign Universal Slave Driver en een Motu Digital Timepiece een Protools LE set met een MBOX2, een analoge Sony Betacam SP en een Alesis HD24 multitrackrecorder synchroon kon laten lopen.In principe was ik er snel achter, maar wa me opviel en tegelijk ook tegenviel was dat de Alesis HD24 alleen op 30 frames per seconde kan werken, terwijl zo’n beetje overal, in elk geval in Europa,  25 FPS de norm is. Bovendien Kan de HD24 alleen syncen aan ADATsync via een 9 pins kabel, en niet aan MTC, terwijl de machine weer wél aan wordclock kan syncen. Erg bijzonder.

Positieve opvaller kwam uit de Motu digital timepiece: die lijkt 25 FPS te kunnen omzetten naar 30 FPS voor de ADATsync. Dat zorgt ervoor dat alles netjes met elkaar in sync kan lopen en we samplenauwkeurig synchroon opnames kunnen maken op verschillende machines.

Trouwens, zo’n Motu digital timepiece is te koop voor weinig op de bekende 2ehands sites, en kan qua synchronisatie echt veel. Check em hier…

6 reacties

 1. Dag Sven,
  ik ben een boekhouder op leeftijd met een homestudio als hobby. Op zoek naar een oplossing voor het probleem waar ik al tijden mee worstel kwam ik jouw naam tegen op google. Ik wil nl. een HD24 synchroon laten lopen met Protools LE (002 Rack). Iedereen (ook gerenommeerde leveranciers) zeggen dat dit onmogelijk is. Alleen MTC kan, maar dat is niet samplenauwkeurig. Wanneer ik bovenstaande lees lijkt het er op dat dit met een Motu digital timepiece toch wel mogelijk is! Zie ik dat juist?
  Groeten, Jan Slagter, Ruinen (Dr)

 2. Hoi Jan,

  Dat kan inderdaad ja. Je kan de HD24 aan wordclock & MTC laten lopen via de DTP van Motu, die zorgt dan het gelijk blijft lopen, de DTP genereert allebei de signalen in dit geval (MTC + WC)…Mail me als je nog meer wilt weten.

  Groeten,
  Sven

 3. Sven,
  ik heb niet echt verstand van synchronisatie, maar wat ik steeds te horen krijg is dat Protools LE alleen maar MTC kan ontvangen en daardoor nooit samplenauwkeurig met wat dan ook kan synchroniseren. Het advies is dan upgraden naar Protools HD, die zou SMPTE kunnen lezen…
  Graag jouw commentaar,
  Gr, Jan

 4. Hoi Jan,

  Sorry, ik zat net met de HD24 in mn hoofd. Maar het kan alsnog: Je kan de 002R aan de SPDIF output van de MOTU laten clocken en de MOTU ook de MTC laten genereren…dan ben je nog steeds samplenauwkeurig aan het werk. Als je wilt proberen mag je em wel een keer gebruiken hoor. Laat maar weten.

  Groeten,
  Sven

 5. Hoi Sven,
  Wanneer de Motu MTC genereerd, ben ik dan toch nog samplenauwkeurig bezig?
  Een keer proberen zou trouwens helemaal te gek zijn…
  Groeten,
  Jan

 6. Nou, die MOTU genereert alles aan de hand van zijn interne clock, dus ook de MTC. Dus als je je 002 laat clocken aan de MOTU ontvangt die elke 48/1000ste een pulse waar hij sync aan loopt. Elke 1920 samples (bij 25 frames op 48kHz) gooit hij er een MTC frame uit. Zo stuurt je MTC dus syncgestuurd uit. Zou je je 002 intern laten clocken zou het een ander verhaal worden en ben je zeker niet samplenauwkeurig. Proberen is geen probleem hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *