TL audio

Een poos geleden was ik in een privéstudio aan het werk en de eigenaar daarvan had aardig wat TL audio apparatuur staan. Aan het eind van de mix had ik een behoorlijk vette sound door al die TL-audio compressie (ik had 8 kantjes voorhanden, 4 van deze) Op de fora lees je vaak mindere verhalen over dit merk, maar dat heb ik eerlijk gezegd nooit begrepen. Misschien zit het in de onkunde, ik weet het niet, ik kan me voorstellen dat wanneer je de attack supersnel zet en de release net zo en je trekt de treshold ver naar beneden, tsja, dan hoor je elke compressor werken. Zoals altijd; zelf luisteren werkt beter dan meegaan in de mening van anderen.

Ik heb een paar jaar geleden een plaat opgenomen voor een flamenco-gitarist waarin ik meerdere van de usual suspects heb geprobeerd (o.a. Avalon, Focusrite Red) maar de TL-audio preamp kwam daar destijds het beste uit. Wat natuurlijk niet zegt dat het altijd de beste keuze is, maar het is ook absoluut niet slecht. Ik vind het in elk geval goed werken en goed klinken, en het is niet zo prijzig zoals de grote merken. Goed, een Manley, Tubetech of Summit zijn misschien waardevaster en staan zeker hoger in de buizenhierarchie, maar de TL-audio units zijn zeker de moeite waard als je op zoek bent naar buizensound voor een redelijke prijs.

Check TL-audio hier….

9 reacties

 1. Ik ben nog steeds erg blij met jouw ouwe TL audio 5001. Heb laatst een mooie opname gemaakt waar de drum overheads erg mooi door het apparaat kwam. Heb alleen last dat de knoppen kraken. Moet binnenkort toch even fixen.

 2. TL Audio is begonnen als bedrijf die oude Neve modules uit mengtafels haalde en in rackformaat verkocht. Tijdens m’n stage kon ik een TL Audio N1 (Originele Neve 31104 Preamp/EQ) kopen voor €500,-. Ik had op dat moment niet echt geld en heb het niet gedaan. Ik heb nu zo’n spijt dat ik het niet even van m’n ouders had geleend (daar hadden ze niet moeilijk over gedaan). Ik voel me nu echt zoooo stom. Maar dit soort momenten zullen vast wel vaker voorkomen.

 3. @Jaco: ik liet de potjes gewoon staan als ik de Preamps goed had staan, en anders mute ik even. Voor een tientje potmeters halen kan ook, alleen heb je effe werk dan.

  @Peter: Yep. TL staat voor Tony Larking, maar dat weet jij. Veel 2e hands gear op larkingslist.co.uk jammer van die modules ja…maar ja, ik ben er ook wel achter dat je geen Neve’s nodig hebt om mooie liedjes op te nemen, maar het helpt wel natuurlijk. Verzacht dat de pijn een beetje?:-)

 4. Haha, nee dat helpt niet echt. Zeker niet als ik naar je rack met MCI’s kijk.

 5. Haha, thanks ja. Daar zijn ook nog modules van te koop hoor, bij degene van wie ik ze heb. Je kan er net zoveel kopen als je wilt (van 2 tot 24 denk ik, hangt af van hoeveel er nog zijn), en preamps ook nog. Ik heb 24 preamps en 12 eq’s. Moet genoeg zijn. Ik heb ze in een rackje laten zetten door Henk Blankevoort, mocht je interesse hebben. Uiteindelijk kostte het me niet eens heel veel omdat best veel modules waren. Maar Neve blijft ook leuk, als ik nog es tegen een Vintage 1073 aanloop en ik heb het geld (nooit voorkomende gelegenheid denk ik) koop ik em….denk ik. Nogmaals, je hebt geen Neve nodig om een mooi liedje op te nemen….maar goed, het helpt misschien wel. Maar het kan ook met een DW Fearn bijvoorbeeld 🙂

 6. Hahaha, ja het kan natuurlijk ook met een oude EMI Redd 37.
  Op het moment heb ik niet zoveel aan preamps. Ik werk nu eigenlijk alleen maar live, en dan vooral monitors. Misschien dat ik nog eens een goede channelstrip koop, maar dat is dan voor de extra.

 7. Zoiets heb ik ook. En dan nog, ik ken geen enkele zaligmakende channelstrip. Sommige zijn waanzinnig, maar er is altijd een onderdeel (pre-eq-comp) wat beter kan. dan een 1073-Pultec-Fairchild. Mar dat is groot en kost superveel. Whatever, al die hits van nu zijn ook zonder die apparatuur opgenomen…

 8. Ik begrijp precies wat je bedoelt, maar ik wil ‘m ook vooral gebruiken voor live-klussen. Vaak zit je met digitale (yamaha oid) tafels of ‘netniet’ analoge tafels dan is een beetje kwaliteit channelstrip wel fijn.

 9. in elke channelstrip zit wel een zwak punt. daarom ben ik overgegaan op de API lunchbox voor live gebruik.
  @ Sven, waar haal je die MCI preamps? dat vind ik wel interessant eigenlijk. vr. groet Mike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *