Money talks

Het gaat goed in the bizz….niet echt dus. In Engeland valt elke maand wel een grote studio om, in Nederland gaat het niet veel beter. Er zijn hier natuurlijk niet heel veel grote muziekstudios, maar een vetpot is het niet. Gisteren zocht ik even naar Transtec, de proaudio- en videodealer in Rotterdam. Gek genoeg kwam ik op een veilingsite uit, waar hun inventaris doodleuk geveild gaat worden. En Transtec is niet de enige, ik kwam nog 4 Proaudio- en videobedrijven tegen. De één zijn dood is de ander zijn brood natuurlijk, maar dit zet me toch aan het denken wat studios betreft.

Uiteindelijk zal er altijd vraag zijn naar grote studio’s, ook naar studios met grote mengtafels, maar in zwaar weer komen ze zeker, en zullen ze anders moeten gaan denken en handelen voor dat het te laat is. Grote analoge tafels zijn te gek, zeker bij opname, maar bij mixage zijn ze niet echt meer nodig, in-the-box kun je te gekke dingen bereiken, even los van de vraag wat lekkerder werkt of van je persoonlijke voorkeur (Ik denk nu even als econoom/zakenman en kijk naar de markt). Bovendien, grote analoge mengtafels vragen onderhoud, op de lange termijn veel onderhoud. En ze stralen behoorlijk veel warmte af, wat al bijna automatisch betekent dat ze veel energie gebruiken. Daardoor moet de airco ook weer harder werken om de boel koel te houden in de CK. Dus alleen het op spanning houden van de mengtafel kost een godsvermogen aan energie. En ga dat maar es aan je klanten doorberekenen, dat doet de dagprijs van een studio aardig stijgen.

Mijn visie voor een runnen van een grote studio zou zijn dat de muzikanten/techneuten/producers er komen vanwege de goed klinkende (grote) opnameruimte en de hoogwaardige opnames die je er kunt maken, zonder enige vertraging door gebrekkige techniek of apparatuur voor een relatief lage prijs. En dan maakt het niet uit of er een mengtafel staat van 5 meter breed.

Dat klinkt misschien als een lastige opgave, maar als je compleet in-the-box werkt kan dat denk ik zonder al te veel moeite. Géén mengtafel, grote Protools-set erin, goed koptelefoonsysteem, goede preamps, microfoons, EQ’s en compressors voor bij opname, goede plugins voor de mix, een goeie engineer die weet hoe alles werkt en het goed kan laten klinken en je bent een heel eind. An sich is dat niet een heel groot verschil t.o.v. de manier waarop de grote studios nu werken, maar je bent de kosten voor een mengtafel, het onderhoud en de kosten van energie daarvan (en de airco) al kwijt. Vergis je niet: alleen de energiekosten kunnen per maand zomaar 2000 euro zijn. Daarnaast: ik heb nog nooit in bijvoorbeeld Wisseloord gewerkt zonder dat er IETS kraakte. Dat is geen probleem voor mij (want het is bij zo’n joekel van een mengtafel niet de vraag of het gaat kraken, maar wanneer het gaat kraken, zoveel componenten, switches, potjes etc) maar een muzikant of onervaren producer zou al snel kunnen denken dat er iets kapot is of zich er aan ergeren. In een in-the-box situatie is de kans van kraak/piep/ruis/brom veel kleiner, en als er al zo’n probleem is zit dat ergens in de externe bekabeling die dan snel te traceren is.

Ik vraag me af of de studio-eigenaren van nu ook zo willen denken. Vaak is het toch een hobby van de eigenaren die op hun manier willen werken, en daar is natuurlijk veel voor te zeggen. Ik wil uiteindelijk ook het allerliefst met een grote mengtafel, in een grote controlekamer met een grote opnamevloer met de allermooiste en beste spullen werken. Maar met de weg die de muziekindustrie en audiotechnologie is ingeslagen wordt dat steeds moeilijker te bekostigen voor iedereen. En zoals altijd: When money talks, bullshit walks. Ben benieuwd waar we over 10 jaar staan in studioland.

Voor de dingen die ik in Wisseloord heb gedaan kijk je hier…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *