API Lunchbox, SSL Xrack, Tubetech

Ik zit een beetje te brainstormen over een nieuwe aankoop. Ik heb laatst een Toft mixer gebruikt, waar ik erg over te spreken was, en wat voor opnames erg handig is: goede preamps, en goede eq. Maar zoals zeer gewaardeerd collega Theo Janssen laatst tegen me zei: de ene keer vind je dit interessant, de andere keer weer wat anders. Hangt van het banksaldo af. Ik ben al een poosje erg geinteresseerd in een modulair systeem zoals SSL’s Xrack, API’s lunchbox (500 series) Of Tubetech’s modulaire systeem.

Alle systemen hebben voor en nadelen.

SSL’s Xrack: Prijzig. Zou het niet duur wllen noemen, veel mensen staan er niet bij stil hoeveel r&d er in producten wordt gestoken, en SSL staat synoniem voor goede apparatuur. Je kunt preamp-, eq-, (bus)compressor-, summing- en monitormodules kopen, en alles heeft slimme features als integratie met SSL’s AWS9000 mixer en bovendien: total recall wat natuurlijk helemaal te gek is. Open, cleane sound als ik de verhalen moet geloven. 650 euro voor de meeste modules als je in de VS koopt, behalve de buscompressor. Rack kost 1000 euro als je het in de VS koopt. ruimte voor 8 units.

API’s Lunchbox
: Niet zo prijzig, maar als ik eerlijk ben, het ziet er een beetje houtje-touwtje uit. De modules sluiten aan, maar er zit altijd wel een kier tussen de modules, schuin of recht. Maar het klinkt goed, dat staat buiten kijf, althans de preamp modules die ik ken. Ook hier preamp-, eq-, compressor-, en monitormodules, maar (excuse me if I’m wrong) geen summingmodule, en geen total recall. Maar niet heel duur, +- 400 euro per module als je in de VS koopt. Er loopt nu een actie bij Vintageking, als je 4 modules koopt, krijg je het 6way-rack gratis. 6 of 10 modules per rack. Bovendien zijn er meerdere fabrikanten die modules maken die in het API rack passen.

Tubetech: Ik weet dat ik het Tubetech systeem ook heb benoemd, maar aan de andere kant; daar is nog niet veel van bekend. Er zijn modules bekend, maar volgens mij zijn ze nog niet te bestellen. Het is net als de SSL een eigen formaat, waar modules van andere makkelijk niet inpassen. Daarnaast is de site van Tubetech pas kort geleden ge-update, maar wel erg minimaal. Als Tubetech zichzelf wat beter in de markt zou zetten, zouden ze veel meer verkopen denk ik. Ik heb een poos en CL1B compressor gehad, en dat was een superding, en toch is dat ding relatief onbekend. Anyway, ik weet te weinig van de Tubetech modules, maar het kan erg interessant zijn.

Wat het wordt? De tijd zal het leren. Eerst maar es op de AES gaan kijken, en luisteren. En sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *