Apparatuur

Eens in de zoveel tijd probeer ik een verslagje te geven van apparatuur die ik tegen ben gekomen en mee heb gewerkt.

Afgelopen weekend kreeg ik, zoals jullie allemaal al weten, een 24 Toft ATB mengtafel te leen van Live music in Arnhem. Ik zit niet overdreven in mijn preamps (12 Millenia HV3D’s, 2 Avalon DI’s met line-level out, 4 TL audios die ik echt te gek vind, je kan er echt vette buizensound uit halen als je ze hard laat werken, en nog wat losse preamps. Op mijn verlanglijstje staan meer preamps, en een goede analoge summingamp. De (16 kanaals) Toft zou dus voor beide opties in aanmerking komen, want naast goede voorversterkers, kun je er ook nog es 48 Protools returns op kwijt, line en monitor inputs, + 8 stereo returns. Alleen dat klinkt al goed.

Anyway, vrijdag en zaterdag heb ik drums opgenomen, voor een uitgebreide priklijst kijk je een paar posts terug. Alle micros gingen direct de Toft in, door de eq en vanuit daar mij Protools set in. Wat natuurlijk te gek is, is dat je gelijk met eq je signaal Protools in kan sturen. Normaal zit er hoogstens eenlaagaf filter op een preamp, maar op deze tafel zit ook nog es een serieuze eq per kanaal. Wat me het meest opviel was dat alles wat je er in of uit draaide er beter van ging klinken. strak laag, gedefinieerd midden en een smooth hoog. Ik weet het, dit klinkt als een review uit een willekeurig audiomagazine, maar dan moeten die redacteuren van die magazines maar met originele zinnen komen, maar het is echt zo. Heel de mix van Protools werd er levendiger van. Maar dat zal ook met de preamps te maken hebben gehad. Ondanks dat ik wat tijd had om de drums in te regelen, heb ik de preamps niet vergeleken met mijn Millennia’s, die toch bekend staan als crystal clear. Summen ben ik niet eens aan toe gekomen. Toevallig las ik een test van Bob Katz, die schrijft dat je net zo goed je stereo(eind)mix door een analoge processor kunt halen om de analoge vervorming te verkrijgen, en het dus niet nodig is om alle signalen afzonderlijk ddor een analoog signaalpad te sturen….

Vandaag heb weer es bij Dubb4 in Nederhorst gewerkt, en daar hebben ze verschillende Neve 1073’s staan. Ik heb me es goed zitten concentreren op de sound van die preamps, en ook die zijn te mooi om waar te zijn. Heel erg veel gedefinieerd midden, wat de redacteuren “larger than life” of “in your face” ofzoiets zouden noemen. Het zijn naast de 1081’s de enige Neve’s die ik ken, maar ze hebben een erg herkenbare, volle sound. Ook dat is een aanrader dus, als je naar zo’n sound op zoek bent. Ik weet dat zowel Helios als Europe audio Video Rent ze verkoopt.

Volgende week is de Frankfurter musicmesse weer, ik ga kijken of ik tijd kan vinden om te gaan, laten we het hopen, want er schijnt van alles gepresenteerd te gaan worden. Ik houd jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *