Metering en de verwarring

Verwarrend, al die verschillende audio-meters. VU-meters, PPM-meters, DIN-meters, dBfsmeters. Door hun verschillende attack- en releasetijden zijn ze onderling allemaal anders, en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Okay, 0 VU zou -18 dbFS moeten zijn, maar die norm is, zo hoorde ik, nu ook alweer van de baan.

Toch, als je in-the-box werkt hoef je maar op een paar dingen te letten, of eigenlijk, naar een paar dingen te luisteren:

1. Je microfoon. Vervormt ie, dan krijgt ie waarschijnlijk een te luid signaal te verwerken, wat ie niet aankan. Dat zou bijv. kunnen gebeuren bij een bassdrum, of een blaasintrument, of voor een versterker die erg hard staat. Gebruik dan de verzwakker die op de microfoon zit (-10, -20) of pak een andere microfoon.

2. Je microfoon-voorversterker. Ook die kan vervormen, op het outputsignaal, omdat je teveel versterkt. Dat zie meestal aan een piek-ledje dat rood kleurt. Vervormt ie al bijna minimale versterking, kijk dan naar punt 1!

3. Vervorming in Protools. Als je je signaal goed hebt ingeregeld op je preamp, en in Protools gaat je meter constant in het rood, dan moet je het uitgangslevel van je preamp iets terughalen totdat je meter in Protools niet meer in het rood piekt. Uiteraard je signaal wel zo hard mogelijk insturen. Let er ook op dat je Protools ingangen goed gecalibreerd zijn met je preamps. -10 en +4 doet nogal wat met je signaal.

Zo zie je, in principe hoef je dan alleen maar op de meter in Protools te kijken, en op het piek-ledje van je externe preamp of mixer en je bent safe. En te luisteren natuurlijk…

Het maximale cd level is hetzelfde level als het maximale level in Protools, voordat het rood wordt. 0 dBfs. Niet daaroverheen gaan dus.

 

Op deze pagina vind je meer Protools tips

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *