Protools snel?

Tuurlijk, Protools kan snel zijn, zo snel je zelf bent, maar is door de komst van Protools en al die andere DAW software de manier van werken sneller geworden?

Het heden met het verleden vergelijken kan niet, maar stel je voor: Je zit in de studio met een bandje. Opeens besluit een muzikant, terwijl je aan het opnemen bent even die extra microfoon te pakken en er door te gaan zingen. Dat kan niet zonder dat je Protools stopt, een extra track maakt (in het gunstigste geval had je die al gemaakt) de in- en output rout, en een aux send aanmaakt zodat de muzikant zichzelf hoort. In een “ouderwetse” setup, met een analoge mengtafel en een bandrecorder had je dat niet! Je kon je fantastische opname laten lopen, maar kon tevens on-the-fly gewoon je kanaal in opname zetten en direct aan knoppen draaien….

Wat nu al helemaal normaal is geworden, is het editten en repareren van partijen die niet goed zijn ingespeeld. “ach, plak effe een maat uit het vorige couplet op dit couplet, niemand die het hoort” hoor je steeds vaker. Maakt mij niets uit, want de muzikanten hebben het wel goed gespeeld, alleen kopieer je het effe voor ze. Bovendien neem ik 99 van de 100 keer te gekke muzikanten op, die eerst 10 takes van 1 liedje nagenoeg foutloos opnemen, en dan gaan kiezen welke versie het beste klinkt. En staat er iets niet goed op, dan spelen ze het gewoon effe opnieuw in. Plak je daarna iets van take 10 in take 3 omdat het daar beter van wordt, dan gebruik je Protools precies waar het voor bedoeld is; als creatief gereedschap.

Maar soms heb je muzikanten die verwachten dat Protools gebruikt wordt om hen beter te laten lijken, en dat is ronduit vervelend. Op zo’n manier is Protools namelijk erg vertragend: Elke halve maat die gespeelt is moet bewerkt worden en op z’n plek worden geschoven, terwijl als de muzikant goed gestudeerd had hij alles in 1 keer in had kunnen spelen…. Als ik ze vervolgens vraag hoe ze dit live gaan waarmaken, blijkt dat ze opeens last hebben van hun hand, rug, of hoofd, en dat het normaal veel beter gaat.

Tegenwoordig zie je het op de cover van een cd-hoesje staan: Editted by….. Bij acts als the Sugababes verwacht je dat er veel ge-edit is, want hun (overigens te gekke) produkties staan stijf van de hoorbare edits. Als je zoiets in je cd zet betekent het dus dat er aardig wat aan je muziek geschoven, geknipt en geplakt moest worden om tot het eindprodukt te komen.

Ik schrijf bovenstaande tekst naar aanleiding van een interview dat ik las met Elton John, die zich er aan ergerde dat steeds meer artiesten de techniek op deze manier gebruiken, en er steeds minder “echte” goede muzikanten zijn en komen, wat de rol van de technicus in produkties steeds groter maakt. In zijn tijd was het achter de mic gaan staan, en proberen het er in 1 keer op te zetten. Dat kun je zien op de “Classic Albums” dvd serie van de BBC. Op de dvd van “the making of Goodbye Yellowbrick road” van Elton John zie je hem letterlijk in 1 keer de goede vocaltake van “Candle in the Wind” (de originele, een ode aan Marlyn Monroe) inzingen. Te gek, maar bovendien kon je toen niet heel veel anders. 16 sporen opnemen was toendertijd vaak het maximum, dus was er aan het eind van de hele basis-opname vaak nog maar 1 spoor over voor de zang. En dus moest het goed.

Tegenwoordig weet elke artiest dat je met Protools nagenoeg unlimited sporen kunt maken, en dus doen we nog een take, en nog een, en nog een, en nog een….en dan nog 20 tracks backing vocals! Voordeel hiervan is natuurlijk dat je kunt perfectioneren, nadeel ervan is dat je de magie van een perfect gezongen take nauwelijks nog kunt vangen. Artiesten weten dat alles ten alle tijde gerepareerd kan worden. En dat hoor je. Hoe vaak hoor je geen te gek nummer uit de seventies, waar de zang niet te gek is, maar de emotie wel? Best vaak, althans in mijn oren. Hetzelfde geldt voor gitaarsolos, of neem als voorbeeld de drumtrack van Steve Gadd in Steel Dan’s “Aja”. Dat was 1 take!!! Iedereen hoort ergens de stokken tegen elkaar slaan, maar who cares? De magie van dat moment is geweldig!

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *