Protoolstip: Powerdown

Ik lees het net in Sound-on-sound, en zelf heb ik het maar 1 keer meegemaakt, maar het kan één bak ellende zijn; Stroomuitval tijdens een opname-sessie. 2 jaar terug zat ik in Wisseloord toen ergens in de buurt de bliksem insloeg en de helft van Hilversum de avond doorbracht met kaarsen en zaklampen. En ik zat midden in een opname.

Wat Protools doet als de stroom plotseling uitvalt, is de audio die je hebt opgenomen in de map “audiofiles” plaatsen. Dat klinkt logisch, maar je ziet je zojuist opgenomen audio niet meer in je sessie staan als je opnieuw hebt opgestart. Wat je moet doen is de audio terug in je sessie importeren, via de “copy” functie, NIET via de “add” functie, want dat werkt gek genoeg niet.

Helaas is niet je complete audiofile tot het moment van uitvallen opgeslagen, dat valt of staat met de laatste keer dat je gesave-ed hebt. Zet dus je autobackup functie op 1 minuut (het minimum), zodat je de grootste kans hebt op een “save” voordat je sessie straks echt een keer uitvalt….
Bovenstaande werkt sinds 7.3. Heb het in mijn eigen studio geprobeerd door domweg de eurostekker uit m’n G5 te trekken, van de 5 minuten opname had ik er 4:47 terug. Niet verkeerd.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *