Summing, analoog of in-the-box?

Controllers, in-the-box, analoog, summing amps….een discussie die zo subjectief is dat ie eigenlijk nergens meer over gaat. Als ik voor mezelf mag spreken: Met een goeie externe clock, een goeie DA converter voor je mix en goeie oren kun je tegenwoordig tegen analoog mixen. De mensen die een analoge tafel hebben vinden analoog nog steeds het beste, de in-the-box-mixers vinden in-the-box beste, dus ik heb een test gedaan.

Een poosje geleden heb ik een mix van een sessie gemaakt op een analoge mengtafel, en later heb ik diezelfde sessie gemixt in mijn eigen studio, in-the-box. Werkelijk waar, het klonk identiek. Geclockt aan een Apogee, een Benchmark DAC-1 op de uitgang, het laag was net zo strak en het hoog was net zo rond en mooi. Geluisterd in de analoge studio, en in de digitale.

Een combinatie van analoog en in-the-box kan natuurlijk ook: deze week had ik een sessie in een studio met een HD2 set, en een analoge tafel met 48 kanalen en 128 tracks in de sessie, en dus submixen. Ik heb mijn Command8 meegenomen en voor heel instrumenten submixen gemaakt. No problemo senor!! Wie het verschil hoort mag het zeggen, ik ben echt benieuwd.

Wil je een goed voorbeeld horen van in-the-box mixen: de laatste cd van Toto, Falling in between, is geheel opgenomen en gemixt in Protools.

Meer over bij “As loud as” muziek opnemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *