Surround

Surround

Muziek wordt voor mij nog mooier wanneer ik er in surround sound naar kan luisteren. 5 speakers om je heen die je als luisteraar echt een beleving geven. Je hóórt een ruimte, de beleving met beeld wordt intens. In de studio staat een 5.1 surroundopstelling staan waar ik voor film & TV mix en ik je graag met jouw surroundproject help.

Surround sound komt het beste tot zijn recht bij beeld. Veel mensen denken bij surroundgeluid direct aan opbjecten die je door alle speakers hoort rondvliegen. Maar zodra de techniek echt hoorbaar wordt is voor mij de magie weg. Zelf ben ik meer van het subtielere werk; de luisteraar, zonder dat het opvalt, het idee geven zich in een ruimte te begeven waarin plaatsing en beweging goed te horen zijn.

Toepassing

De VUE bioscoop in Hilversum

Uiteraard kennen we het van de bioscoop, waar de systemen tegenwoordig écht heel erg goed zijn. Of van de Super Audio Compact Disc. Dat is de CD die we kennen, maar dan een die op hogere resolutie speelt…in surround. Veel Hi-fi liefhebbers luisteren naar allerlei opnieuw gemixte klassieke (popmuziek)albums.

Bovenstaande foto is de VUE bioscoop in Hilversum waar ik regelmatig films ben gaan luisteren die ik in de studio gemixt heb. Die bioscoop in samen met Dolby, zo’n beetje de bedenker van surround sound, gebouwd. De ervaring is mede daardoor is écht geweldig. Voor mensen die van goed geluid, en beeld uiteraard, houden, is deze zaal echt een aanrader. Het gaat dan om de grote zaal die Dolby Vision kan draaien. Ook het beeld in die zaal is van ongekende kwaliteit. Ik ben niet vaak écht onder de indruk van een bioscoop, maar deze Vue is écht iets anders.

Op dit moment kun je bij Netflix, Amazon en Youtube enorm veel titels bekijken en dus beluisteren in surround. Zelfs de Nederlandstalige tekenfilms zijn te beluisteren in Surround.

En zelfs live…

Zelf merk ik dat de surroundmarkt steeds groter wordt. Voor films mixte ik al meer in surround dan stereo, maar een poosje terug mixte ik ook surround voor een evenement. Voor de opening van een nieuw warehouse van een groot Duits postbedrijf werd ik gevraagd voor het sound design. Het warehouse werd omgetoverd tot panoramazaal met rondom beeld. Uiteraard bleef het geluid niet achter en  hingen er 40 speakers in een 7.1 surround-setup. In mixte alles in de studio maar mocht het op de dag zelf fine tunen in de zaal zelf. Het eindresultaat was waanzinnig spectaculair. Door het grootse opgezette surround geluid was de plaatsing van de het geluid bij de beelden op het panoramascherm heel gedetailleerd.

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.