Digi-connector

Voor mijn MacPro zit ik te kijken of ik Protools 9 Native kan draaien. Niet HD, maar de gewone versie, want volgens mij kom ik daar mee weg. Ik gebruik mijn HD3 set dan voor opname en de HD Native set voor mixen. Daar komt stiekem toch best wat bij kijken want ik wil mijn eigen converters blijven gebruiken. Ik heb een Lynx Aurora 16 en een Apogee AD8000 die aan de Lynx “hangt” via AES/EBU. Die Lynx staat in “32 mode” dwz, je kan zowel de 16 analoge inputs als de 16 digitale AES inputs (=32 inputs) gebruiken om in één keer de computer in te krijgen, allemaal via die ene digilink kabel met z’n eigen digi-connector erop.

Punt is dat als ik mijn Lynx wil gebruiken om mijn audio in mijn MacPro te krijgen ik daar geen aansluitingen voor heb. Ik zou via Firewire800 of USB de MacPro in kunnen, maar die interfaces zitten niet op de Lynx converter. Er is wel een optionele kaart van Lynx verkrijgbaar met Firewire output, alleen garandeert Lynx 16 kanalen I/O via Firewire en dus geen 32. En er gaat maar 1 optionele kaart in de Lynx.

Ik heb op dit moment de optionele HD kaart er inzitten, die dus ook die typische digi-connector erop heeft zitten en op die manier dus 32 kanalen audio heen en weer kan sturen door 1 kabel. Avid heeft nu de Native PCIe kaart uit met zo’n zelfde HD connector als al op de HD kaarten zat. Punt is alleen dat die kaart + software (die los 606 euro kost) zo’n 3250,- euro kost, en aangezien al je proccessing van de MacPro gaat komen betaal je dus dik 2500 euro puur om je interface op je computer aan te kunnen sluiten…..beetje duur. Ik hoop en denk dus dat er een fabrikant alternatieve PCIe kaarten gaan uitbrengen met de digi-connector erop voor minder geld, want 2500 euro voor zo’n kaart is geldklopperij. Ik heb in elk geval nog een Lynx met de optie om uit te breiden naar Firewire. Als je de pech hebt dat je zelf de Digidesign units hebt staan (de 192, de 96 etc) dan kun je niet eens upgraden naar zo’n Firewire kaart want die hebben ze niet eens bij Avid…en wil je je units dan gebruiken met Protools Native…..dan moet je die kaart kopen. Best vervelend.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

8 reacties

 1. Hebben ze toch weer een manier gevonden om nog meer geld te verdienen:) Hoop dat er een betaalbare oplossing voor je komt!

 2. Ha, ja ik moest nog wel effe aan je denken toen ik dit schreef, ze verzinnen altijd weer wat.

 3. En als je nou gewoon madi pcie kaarten gebruikt?
  Je had toch een een madi kabel van de opname ruimte naar jou ck?
  Ik typte ’t ff in bij google en kwam dit tegen: http://www.gearslutz.com/board/high-end/146331-ssl-alpha-madi-d-rme-madi-pcie-card-logic-studio.html

  Misschien kan ’t ook wel met protools native en een goede mac pro 🙂
  Succes ermee! Ben benieuwd waar je uiteindelijk voor gaat kiezen..

 4. je kunt er dan nog een SSL duende pcie kaart in stoppen voor je waves plugins met misschien een Universal Audio UAD2 kaart voor nog meer leuke plugins dan moet je nieuwe mac ’t allemaal wel zo ongeveer aan kunnen toch?
  In je converters kunnen ook madi kaarten..

 5. @ Sven: haha, funny you say so! Maar wel jammer dat dit zo is, hoop echt dat je een goede en vooral betaalbare oplossing zal vinden!

 6. @chiel:
  Maar dan zou sven toch ook een converter moeten kopen of een madi optie ?

 7. ja klopt. maar dan kan die de aes kaart weer verkopen 😉 in die lynx kan madi en die apogee ook toch. maargoed boven de 24 kanalen word protools gewoon opeens heel duur ofzo.. risico van ’t vak 😉 haha
  madi kaarten voor de mac zijn niet zo heel prijzig.

  Maarre Sven wat denk jij ervan?

 8. @Krijn:
  Ja, klopt.

  @Chiel:
  Er zit geen AES kaart in de Lynx, dat zit er standaard in en kun je er niet uithalen. Dus wat dat betreft, best okay. Maar hij gooit er 16 analoog uit, 16 digitaal via AES of alle 32 door die Digilinkconnector (wat dus superhandig is). Maar ik kan die Digilink kaart (HDkaart) vervangen door een MADIkaart en daar gaan ook alle 32 kanalen doorheen. Dat is een optie. Lees het verhaal van vandaag maar effe (22 november)….heel veel mogelijkheden, heel veel ideen….de tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *