Ik ken wel iemand….

Vaak komen bands bij me om de basis voor hun komende album op te komen nemen. Vervolgens nemen ze de losse sporen mee naar huis, want ze kennen iemand met goede apparatuur die ook de vocals en dubs op kan nemen, en, het belangrijkst, die is goedkoper dan ik. Naderhand komt alles bij me terug om door mij af te laten mixen. En steeds vaker klinken die dubs die die meneer met die mooie apparatuur heeft gemaakt niet goed, soms zelfs overstuurd. Of je hoort dat het in een ruimte van 1 bij 1 meter is opgenomen. Vergis je niet, oversturing komt ook in milde vorm, die waarschijnlijk niet 1-2-3 heel erg opvalt op een “redelijk” monitorsysteem. En je signaal kan voordat je Protools ingaat al overstuurt binnenkomen. Als je preamp het niet meer aankan limit je signaal al voordat het Protools binnenkomt (Toevallig zag ik dat vandaag nog in een opname: een snaredrum was totaal afgekapt bij elke klap, maar hij kwam “maar” op -9 binnen in Protools. Preamp trok het niet: input veel te hard ingeregeld en dat weer gecompenseert door de output zachter te zetten, dat soort dingen).

Anyway, ik baal daarvan. Het gaat me niet om het geld, of om het persé zelf willen doen. Maar als je iets doet, doe het dan goed. Opnemen is meer dan alleen rec & play en dan naar je meters kijken.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

5 reacties

  1. goh, dit klinkt bekend…

  2. hehehe, dat geloof ik wel. Tsja, het moest er even uit…

  3. Meer dan Rec en Play? Zeg dat maar eens tegen Tijmen! Dan moet ie z’n bedrijfsnaam veranderen in recplayandmore.

  4. Ik dacht eraan toen ik het schreef!

  5. Ze kennen wel iemand, die veel indruk maakt met al z’n meters en scopes, dat het wel goed MOET zijn bij hem… Wat ze vergeten is dat die iemand waarschijnlijk doof is 🙂

    Vandeweek nog, telefunken (vintage) pre-amp, in pro tools op -7, maar wel kraken. Zachter gezet dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *