Protools 9 Native

Zo…weer een paar dagen intensief gemixt aan de liedjes van Alex Akela. Echt mooie liedjes en Alex kan dagen vullen met het vertellen van mooie verhalen dus het was weer goed uit te houden in de studio.

Punt was wel dat mijn eerste ervaring met Protools 9 een slechte was. Constant problemen, niet stabiel, geneuzel, vastlopers etc….en waarom? Nog niet echt een idee. Het lijkt erop dat het te maken heeft met het “hotswappen” (het aansluiten terwijl de Apple aanstaat) van kabels en/of harde schijven. Het is voorlopig nog even de vraag of het aan de MacPro ligt of aan Protools. Hoe dan ook, Het meeste is nog op het “oude” HD3 systeem gemixt en dat gaat ook prima, maar toch. Gisteren schoot me opeens te binnen dat er een Protools prefs & database cleaner is die in een klap een hoop preference-files kan weggooien dus die heb ik snel gedownload. Dat werkte, al was het maar even. Daarna ging de machine weer aan de kook. Uiteindelijk hebben we nog wel wat kunnen doen op de nieuwe machine, wat me het meest opviel in positieve zin is de snelheid van de SSD schijf die ik onlangs heb ingebouwd, niet normaal. Bij een spoort of 40 met allerlei plugins stond de disk-activity op 2%, das best goed. De RTAS monitor stond op 14%, ook niet verkeerd, er zaten zeker 25 plugins in de sessie. En geen tikken, plops of kraakjes. Ik heb het idee dat het zelfs beter klinkt, maar dat lijkt me onzin, zal wel met de looks van de software te maken hebben.

Voorlopig draai ik nog even echt native, dus via de optische uitgang van de mac naar een converter naar mijn monitorcontroller. Als het werkt draait het als de spreekwoordelijke tierelier, maar het moet voorlopig eerst maar es stabiel worden. Misschien het OS opnieuw installeren en alleen de noodzakelijke software (Itunes, Chrome, Mail, Yousendit Express en Protools zelf natuurlijk) erop, misschien dat dat wat uithaalt. Ik hoop het.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

5 reacties

  1. Jammer dat het niet in een keer goed, hoewel ik dat eigenlijk wel had verwacht. Je nieuwe SSD schijf is dus echt een goede aankoop geweest!! Al contact gehad met Avid over de problemen??

  2. Die SSD is inderdaad helemaal te gek. Avid nog geen mail gestuurd, die zullen wel overladen worden met vragen. Gelukkig zijn er verschillende fora die een heleboel tips geven en ook de vragen stellen die ik heb. De pest is dat als je bij 9.0 begint, je eigenlijk beter kunt wachten tot 9.01 of beter nog 9.1, dan zijn de meeste bugs er uit…maar ja, ik kon niet wachten he….

  3. Is jammergenoeg bij de meeste software zo idd! Hopelijk werkt het snel naar behoren 😉

  4. Kut-computers ook altijd :S
    Sja… een x.00 of x.01 versie moet je noooooooit nemen…

    Daarom laat noem ik de eerste versie van mijn software er ook altijd v3.2, dan is het meteen een stuk betrouwbaarder 🙂

  5. Bij die laatste zin had je meer op dan alleen koffie zo te lezen, of snap ik em niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *