Protoolstip: Save as…

Wat mij altijd helpt bij zowel opname- en mixsessies is de “save as” functie. edereen weet wat ie doet, maar er zijn er niet veel die em vaak gebruiken. Aan het eind van een mixsessie zie je bij mij op de harddisk zo’n 20 sessiefiles van 1 liedje staan, zeker als er veel gedubt is.

Stel de track heet “EK”. Vaak heb ik dan bij opname “EK + bassdub”, “EK + strings” etc. Ik selecteer mijn sessies altijd op aanmaakdatum, dus de bovenste is bij mij de laatste, zo weet ik altijd wie wat deed, en wanneer. Voor de verschillende takes van een liedje maak ik geen nieuwe sessies, maar playlists. Als ik ga mixen maak ik eerst snel een ruwe mix van hoogstens een half uur die ik save als “EK ruffmix”. Daarna maak ik gedurende elk kwartier een mix op met een nummer erachter, zo kan ik snel zien hoe ver ik gevorderd ben in de tijd. Aan het eind maak ik “EK +1 dBvocal”, EK + 2 dBvocal” etc. Zo kan ik snel terugpakken naar verschillende versies van een liedje, in dit voorbeeld met de leadvocal.
Erg handig, zeker als je jezelf een systeem qua benamingen kunt aanleren. Snap je er na 3 jaar nog wat van als je oude sessie terugluistert.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *