Protoolstips

Ik zit de laatste tijd heel veel met Protools vocals op te nemen en te compen. Das heel leuk, maar als je met een koptelefoon op zit op te nemen in de zelfde ruimte als de zangeres zijn er dingen waar je op moet letten:

– Zorg dat er zo min mogelijk dingen zijn die herrie maken. Dat klinkt heel logisch, maar soms gaat je harde schijf in je mac/pc opeens als een gek draaien en dat kun je terug horen in de opname.

– Als je op een externe schijf werkt, leg hem dan op een rubber matje oid, want als je je schijf op tafel legt, of op de vloer kan die mee gaan resoneren.

– Let op dat je zelf niet teveel shortcuts in loopt te tikken op je keyboard terwijl je in opname bent: dat hoor je terug in stille passages.

– Zorg dat je met clicktracks kunt werken, en in grid kunt editten. Makkelijk als je koortjes moet kopieeren en plakken.

– Zorg dat je inserts, sends etc in je editwindow hebt staan, dat scheelt een hoop gedoe en steeds terugkeren naar je mixwindow.

– Het is beter om (numeriek keyboard) 3 in te tikken dan appel+spatie om op te gaan nemen. De laatste maakt meer lawaai, en die hoor je steeds aan het begin van je audiotrack.

– Denk aan de eerste maandag van de maand: om 12:00 test elke gemeente het luchtalarm.

– Als je koortjes in gaat dubben, maak dan van te voren altijd genoeg tracks aan, minstens 12. Wat je niet gebruikt kun je weggooien, maar als je de tracks moet aanmaken terwijl de mensen door willen ben je te laat.

РAls je eenmaal aan die koortjes opnemen bent begonnen: Neem altijd op op het bovenste spoor en laat het volume hetzelfde, en op de tracks daaronder zet je het volume iets lager. Steeds als je een track hebt opgenomen, sleep je die naar ̩̩n van de tracks met een lager volume. Zo hoor je steeds luid de track die je opneemt, en de dubbels of de harmonieen daarvan iets zachter op de tracks eronder.

– Als de artiest in de buurt van je beeldscherm staat, zorg dan dat ze aan de golfvorm of aan een region kunnen zien waar ze in opname gaan, dat scheelt soms bij inzetjes die qua timing lastig zijn, want ze kunnen zien waar ze “erin gaan”.

– Zorg ervoor dat er geen koptelefoons rondslingeren waar geluid uit komt maar niet gebruikt worden: die kunnen hoorbaar zijn op de microfoon die je opneemt.

– Als je een koelkast in de ruimte hebt staan, zet die dan in de laagste koelingstand, dan schiet ie het minst snel aan en zoemt ie dus minder.

– Geluid van je telefoon uit is niet genoeg: soms hoor je ze netwerk zoeken of belt er iemand, wat instraalt op je ongebalanceerde apparatuur.

– Plaats zsm markers in je sessie zodat je steeds weet waar je moet wezen in een track.

– Wees altijd voorbereid op het moeilijkste scenario.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

3 reacties

 1. hej sven…
  leuk die tips…
  jij had een tijd geleden jou hd set te koop staan ?
  hoe is jou huidige settup nu kwa systeem ins /outs?
  kwas ff schieuwnierig…

 2. Tip: Pas op met 48v & Pacemakers;)

 3. Nog 1 zorg dat als je een laptop gebruikt, deze goed gekoeld word, de fan slaat vaak flink hard aan tijdens het opnemen!

  @koen: 48v en pacemakers??? :O

  die tip over die koortjes zijn trouwens wel handig, k heb daar een keer gigantisch mee lopen prutsen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *