What to do?

Even doordenkend over onderstaande post: Wat zal nu de norm gaan worden? MADI, AES? In elk geval niet de Digilinkconnector die Avid gebruikt…denk ik.

Stel, Protools 9 werkt prima en de latency op de outputs bij opname (waar ik dus mijn koptelefoonmixen voor gebruik) is onhoorbaar, dan is de kans groot dat alsnog mijn hele PCI HD3 set de deur uitgaat omdat ik dan een PCIe kaart voor m’n MacPro kan kopen waar ik genoeg aan heb. Punt is alleen, welke?

Optie 1: De Protools HD1 kaart is natuurlijk handig, maar dan zit ik op de kracht van één TDM kaart en die zijn vergeleken met de kracht van een MacPro achterhaald. Voordeel is dat ik m’n Lynx Aurora er direct op aan kan sluiten met een Digilink kabel. Tweedehands voor 3000 euro te vinden. + 607 euro voor Protools 9 = 3607 euro.

optie 2: De nieuwe Protools HD-Native met PTHD9 software. Dat is dus eigenlijk alleen een kaart die er voor zorgt dat je je digilinkkabel aan kan sluiten. Aan de andere kant zit er wel Protools9 HD bij, wat dan toch weer 607 euro bespaart. 3250 euro.

Optie 3: SSL MADIXtreme 64. Een goedkoper alternatief van SSL, niet op Digilink, maar op MADI (BNC) aansluiting. Punt is dat ik dan voor de Lynx Aurora een MADI optie kaart moet kopen dus er komt wat bij aan kosten. SSLkaart: 539 euro, Lynx MADIkaart 720 euro, totaal dus 1259 euro.

Maar stel dat Protools 9 alleen leuk is om te mixen en ik heb én die digilinkconnector nodig om mijn PCI HD3set met PT8 te kunnen in- en uitsturen én iets anders om de MacPro met PT9 uit te kunnen gaan, dan gaat het wel wat anders worden dan een verloopkaart oid om PT9 in te kunnen. Het kan ook via Firewire of USB, en aangezien ik het voornamelijk zal gebruiken om te mixen koop ik waarschijnlijk een 2 kanaals USB of Firewire DA-converter. Of een unit als de Benchmark DAC1 (die tevens monitorcontroller is/kan zijn) Dan gebruik ik de TOS-link output van de MacPro om eruit te komen. Vraag me dan alleen wel hoe het zit met wordclock. Anyway, veel stof tot nadenken.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

12 reacties

 1. Optie 2 of 3…. denk ik dan.
  Bij optie 1 zit je vast aan max 32 in/out, dat is zat maar wie weet wil je over een paar jaar meer.
  Hoe laag wil je de latency hebben ?
  Volgens mij hou je de meeste muzikanten nog te vriend met 5 /6 ms toch ?

 2. Ik hoor zelf nog 4 millisec….dus liefst lager. Dat is het voordeel van HD PCI en HD PCIe: minder dan 1 ms latency….eerst maar es testen dus…

 3. Tja ik weet ’t ook niet precies hoor. Maar optie 3 is wel het goedkoopst enzo. En je kunt makkelijk uitbreiden. Maar heb je er ook nog wat aan als je strax een keer een andere converter wil oid.? Want dan moetje weer extra rekening houden met je madi systeem toch.

  Succes! 😉

 4. Met die Benchmark kun je ook clocken dacht ik…is in ieder geval wel een hele mooie convertor.

 5. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar je kunt de Lynx toch gewoon aansluiten op de Native kaart, aangezien er een Mini-Digilink Digilink kabeltje bijzit… Of hebben ze de kaart ‘dichtgetimmerd’ voor andere interfaces?

  Of een Avid Omni HD interface…? Heb je gelijk een monitor controller… O jee, teveel opties…

 6. Toevallig 2 weken geleden gebruikt.
  Die Benchmark Dac1 clockt op het inkomende signaal(toshlink/aes en aes op bnc).
  Als je de AD versie erbij hebt (heb je gelijk een 19 inch gat vol) kun je daarmee clocken.

  Als ik het mis heb hoor ik dat graag.

 7. @ Krijn:

  Dat van die Benchmark wist ik ja, ik heb er zelf een gehad, maar toch, als ie clockt op het inkomende signaal clockt die dus aan de clock van de Mac. Hmmm.Ik dacht eigenlijk dat ie zelf een jittervrije stabiele clock maak van hetgene dat ie binnenkrijgt, ik zal me er nog es in verdiepen…

 8. @Dennis:

  Mini digilink digilink?

  Je kunt de Lynx alleen op die Native kaart aansluiten via de HD optie, die ik ook heb, alleen….die kaart + Software (PT9) kost 3250 euro….en die kaart is alleen maar een doorgeefluik voor je audio. Best duur vindt ik, zeker omdat die Digilink door niemand anders wordt gebruikt. Als ik een MADI kaart in mijn MacPro zet kan ik em nog es aan een SD8 oid hangen….En die SSL kaart koop ik voor 540 euro. Moet ik wel weer een MADI optiekaart in mn Lynx zetten….Eerst maar es kijken of Protools 9 lekker werkt. Omni I/O hoeft niet, ik ben blij met de Lynx.

 9. @ Tim:

  Ik hoor er veel goede verhalen over maar heb ze nog nooit gehoord. Maar waar rook is is vuur 🙂

 10. @ Chiel:

  Ja….Maar ik denk dat MADI wel even stand houdt. 64 tracks over een glaskabeltje moet voorlopig genoeg zijn denk ik.

 11. @ Sven: Dat zou goed kunnen dat hij er zelf iets mee doet.. maar andere gear aan die benchmark dac clocken gaat niet lukken dan.
  Ben je er al uit wat het gaat worden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *