Zo voelt dat dus.

Ik hoor heel vaak dat Digidesign een vervelende zakelijke houding heeft: Je moet een hardware-interface hebben van Digidesign als je met Protools wilt werken, alleen Digidesign controllers werken echt goed met Protools. Ik heb daar nooit echt last van gehad, ik gebruik Protools al jaren en heb er geen problemen mee. Zeker sinds de komst van de “HD-kaarten” voor converters van o.a. Lynx, Apogee en meer.

Toch, voor het eerst heb ik het gevoel wat sommigen mensen wel es hebben als er iets op de markt is wat te gek is, maar dus niet met hun (in mijn geval Protools) DAW werkt. Of dat het alleen met een Mac werkt ipv een PC. SSL bouwt de Alphalink, een 24 kanaals converter die heel goed schijnt te klinken. 24 kanalen in één unit, das toch best veel en dus ook handig. Bij Digidesign kunnen de converters maximaal 16 kanalen (soms 18) tegelijk aan, wil je meer kanalen moet je er een extra interface bijkopen. Maar dan heb je toch 2 units, en ik ben toch altijd wel gevoelig voor samplenauwkeurigheid onderling. Één interface met 24 inputs zou toch wel te gek zijn. Maar het werkt niet met Protools, althans niet zo makkelijk als met, bijvoorbeeld, een Apogee converter. Daarbij koop je dus een HD-kaart en met 1 kabel verbindt je die aan de Digidesign PCI kaart in je Mac of PC.
Zo werkt de SSL Alphalink ook, alleen werken die met hun eigen kaart die niet door Protools ondersteund wordt. Zou je de Alphalink met Protools willen laten werken, dan moet je er een SSL Deltalink bijkopen, die de MADI-outputs van de Alphalink koppelt aan je Protools HD. Punt is: die Deltalink kost meer dan zo’n Alphalink. Terwijl die Alphalink wel makkelijk met Nuendo, Cubase of welk programma dan ook werkt. Zo voelt dat dus. Jammer.

Op deze pagina vind je meer Protools tips

8 reacties

 1. Ksag dat er nu ook al mackie mengtafeltjes zijn die werken met protools m-powered 8

 2. Ja, klopt. Best handig, alleen, wie wil m-powered? Maar goed het kan wel. Er is ook een Fostex tafel, 16 kanalen, die gelijk intern opneemt wat je doet. Multitrack, én je mix. Ook handig, want dan heb je direct 18 wavjes op een flashcard. Het is maar wat en wanneer handig is…

 3. kheb thuis dat m-powered, niks mis mee.
  en ja …ik bun zuunug …
  m-powerd is een stuk goedkoper kwa hardware.

 4. Dat is toch stom? als ze het nou zo maken dat de kaarten van de alphalink werken met protools heb je toch ook meer kans om er meer te verkopen met al die protools gebruikers. Nu ben je eigenlijk al verplicht om die deltalink te kopen. Als je heel graag zo’n alphalink zou willen… of denk ik nu helemaal verkeerd?

  gr. Chiel

 5. @ Chiel: Nee, je denkt commmercieel en dat is ook goed, ware het niet dat Protools is wat SSL ooit was: Marktleider in de opnamewereld. Vroeger stond er in alle grote studios een SSL mixer met analoge bandmachines, daarna SSL’s met Protools en tegenwoordig steeds meer alleen maar Protools. Protools is zelf grote mixers (lees: controller) gaan maken als de ICON en daarmee gaan ze natuurlijk de concurrentie aan met “mengtafelbedrijven” als SSL.

  SSL is ook een DAW gaan maken: Soundscape, wat ook echt een fantastsich programma is. Maar wat SSL niet wil, is Protools beter laten werken met hun apparatuur, want daarmee subsidieren ze hun concurrent….begrijp je het nog. Het gaat nergens over, maar stiekem kunnen ze elkaars bloed wel drinken denk ik…

 6. @Krijn: ik bedoelde het niet verkeerd, en het is begrijpelijk dat je M-powered hebt want er is niets mis mee maar als je zo’n SSL unit wilt kopen ga je niet met M-powered werken denk ik want dan wil je ook alle features van HD: Delay compensation, TDM processing etc…

 7. Heren, kijk eens op de site van Mark of the Unicorn = MOTU.com
  Mijn interface is de Motu 24 I/O. Werkt als een zonnetje. Alleen helaas PCI en PCIe. Dat wel. Maar 24 inputs en outputs. Line in/uitgangen. Werkt met Audiowire, dat is Motu versie van firewire. De interface gaat tot 96Khz en 24 bits. Je koopt een kaart, de bekabeling, de interface en software + geprintte manuals. Het multitrack programma Audiodesk zit er gratis bij. Groot voordeel: werkt met alle multitrack audiosoftware, BEHALVE Protools!
  Voor als je niet aan Protools gebakken zit……

 8. Hoi Roel, je hebt gelijk wat een desktop betreft, die Motu unit is te gek. Ik snap alleen niet dat zij em niet gewoon FW maken, dan werkt het met alles en zijn ze spekkoper wat verkoopaantallen betreft, denk ik…en het werkt dan nog steeds niet met Protools!

  Helaas werkt het niet met een laptop, althans, niet op een Apple laptop. Voor een tourtje komend najaar is een collega van me op zoek naar een interface waar hij makkelijk 16 x in kan op line-input. Dus jacks uit de direct outs, aansluiten met USB of FW op je laptop en gaan. Enige optie tot nu toe zijn de dure: Apogee of Lynx met een FW kaartje erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *